Jelentősen csökkenhet a mobilhasználat díja

2009. június 26. péntek - 09:19 / ICTPress
  •    

Megszületett az Európai Uniós törvény tervezete az SMS, hívás és adatszolgáltatás Unión belüli használatának szabályairól. Ez kötelezi a mobilszolgáltatókat a másodperc alapú számlázásra, kezdeményezett hívások esetén azonban az első fél percet mindig ki kell fizetni.

Az Európai Parlament megszavazta az Unión belüli SMS, adatszolgáltatás és a külföldön fogadott vagy kezdeményezett mobiltelefon hívások új szabályait. Az elfogadott törvény július 1-én lép életbe, azonban a szabályozás részletei a mai napig sem ismertek. Ami már biztosan tudható, hogy megszabnak egy maximumot az uniós országok között küldött SMS-ek, illetve a külföldön fogadott és külföldről kezdeményezett hívások árát illetően.

A gyenge forint miatt az új szabályozás nem feltétlenül jelent jelentős árcsökkenést a hazai felhasználóknak. Ami azonban jó hír, hogy kötelezi a mobilszolgáltatókat a másodperc alapú számlázásra, kezdeményezett hívások esetén azonban az első fél percet mindig ki kell fizetni. A strasbourgi közlemény szerint ez akár 24% csökkenést is jelenthet, de tapasztalataink szerint ez a fogadott hívások esetén átlagosan 20%, míg kezdeményezett hívások esetén csak 17% megtakarítást jelenti a külföldön telefonálóknak, mondta el Bedő Erik, a SciamuS tanácsadója. Egy SMS küldése nem lesz drágább nettó 31-32 forintnál, feltéve, hogy nem romlik jelentősen a nemzeti valuta a következő 2 hétben.

Bedő Erik felhívta arra is felhívta a figyelmet, hogy az új szabályok kizárólag az uniós országokra vonatkoznak, tehát a Horvátországban nyaralókat nem érinti a díjcsökkentés.