Itt szűrik ki a választási csalókat

2019. május 07. kedd - 06:06 / piacesprofit.hu
  •    

A Facebook Dublinban külön központot állított fel, hogy kiszűrjék az európai választásokat befolyásolni akaró, kétes forrásból származó posztokat. A szűrés segíthet, de teljes védelmet nem nyújthat.

A Facebook szerint összesen 30 000 munkatársuk dolgozik állandóan a közösségi portál védelmén, ezek közül 500-an a választási kampányok biztonságán. Az ideiglenes, külön az európai parlamenti választásokra az írországi Dublinban felállított ellenőrző központban a nap 24 órájában 40 fős, fiatalokból álló gárda feladata a választások tisztaságát befolyásoló posztok és forrásaik törlése.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A FB illetékes vezetője szerint nem szükségszerűen a tartalom miatt törölnek vitatható posztokat, hanem akkor, ha kiderül, hogy azok hamis név alatt kerültek a világhálóra. A dezinformációs kampányokat ugyanis nemcsak nyílt hazugságokkal folytatják, hanem annál ravaszabban: eltúlzott állításokkal, kihagyott részletekkel, féligazságokkal.

Ellentétben az ismeretesen orosz részről befolyásolt amerikai elnökválasztási kampánnyal, az EP-választások esetében a manipulátoroknak nehezebb dolguk van. Az USA esetében két párt állt egymással szemben, az uniós választásokon 27, különböző politikai szerkezetű és kultúrájú, eltérő nyelvű ország rengeteg pártja indul. Nagy erőforrásokra lenne szüksége annak, aki ebben a helyzetben összehangolt dezinformációs kampányt akarna indítani az unió országaiban.

A FB mindenesetre felkészült: nem egy speciális szoftvere fut, amelyek egyszerre képesek káros

Trollgyárak és hazug robotok: eljött az álhírek kora
Az internet szabadsága kockázatot is jelent: a cégeknek olyan online közegben kell megvédeniük jó hírüket, ahol percek alatt terjednek el hamis vádak, és már chatbotok terjesztik a valótlan híreket.

tartalmak és posztolóik eltávolítására. Adott esetben ugyan nem törlik a tartalmat, de korlátozzák annak továbbadását, egyúttal felhívják a FB használóinak figyelmét, hogy vitatott tartalomról van szó, mérlegeljék, megosztják-e. A közösségi portál emellett 21, a tényeket 14 nyelven ellenőrző külső szervezettel működik együtt, és nyitott bűnüldöző szervek, kutatók jelzéseire is. Április közepe óta a FB azonosítást igényel mindenkitől, aki politikai hirdetést kíván posztolni. A hirdetések, hozzá az adatok arról, ki fizette azokat, a következő hét évre nyilvánosan hozzáférhető archívumba kerülnek.

Az Oxfordi Egyetem szakértői úgy vélik, hogy a Facebookot elsősorban arra akarják majd használni, hogy a választás kapcsán általában bizonytalanságot, félelmet, a politikai rendszer elleni bizalmatlanságot, szociális feszültségeket keltsenek. Maga az EU abból indul ki: 30 állam tervezhet ilyen támadásokat, de azokból Brüsszel csak egyet, Oroszországot nevezte meg. Az unió már 2015-ben kisebb létszámú stratégiai gárdát állított fel, amely felderíti a hamis híreket, azokat portálján, valamint a Facebookon és a Twitteren közzéteszi, és cáfolja.

(Forrás: Der Spiegel)