Veszélyes, de még így is megéri

2013. október 22. kedd - 06:02 / piacesprofit.hu
  •    

A vállalatok harmadának kellett szembesülnie az ügyféladatok elvesztésével az elmúlt két évben a munkaeszközként használt személyes mobil eszközöket ért biztonsági támadások miatt. Ugyanakkor a saját eszközök használata jelentős megtakarításokat eredményez a vállalatoknál.

Megéri hagyni, hogy az alkalmazottak a saját eszközeiket használják – Kép: Shutterstock

A Samsung által végzett felmérés eredményei szerint az európai vállalatok több mint fele hivatalos (31%) vagy nem hivatalos (21%) formában már kialakította a maga BYOD-t támogató szabályozását.  Ez az arány régiós szinten 70 százalék (Olaszország) és 43 százalék (Németország) között mozog. Az Egyesült Királyságban az 1000 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató vállalatok 56 százaléka támogatja a BYOD (Bring your own Device – azaz hozd a saját gépedet) alkalmazását a munkavégzéshez.

A BYOD-t támogató szabályozást alkalmazó informatikai vezetők és döntéshozók mindössze 4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt két évben semmilyen biztonsági veszéllyel sem kellett szembenéznie, és a megkérdezett 490 vezető közül majdnem mindenki (93%) a vállalati célra használt személyes eszközökre – többek között az okostelefonokra, táblagépekre és laptopokra – vonatkozó biztonsági kockázatokkal kapcsolatos aggodalmának adott hangot. (Nem is árt néha jobban a munkavállalók körmére nézni.)

Európát tekintve Spanyolországban a legmagasabb az aggódók száma: itt a megkérdezett vállalatok 70 százalékát „komolyan” foglalkoztatja a szervezet számára a munkaeszközként használt mobil eszközök által jelentett biztonsági kockázat. Ebben a tekintetben Franciaország tűnik a legnyugodtabb országnak, de még itt is a megkérdezettek 36 százaléka számol be jelentős aggodalomról. A célzott támadások az elmúlt két évben váltak igazán elterjedt fenyegetésekké a vállalkozások számára.

Az egyes vállalati szektorokat tekintve a pénzügyi szolgáltatások terén dolgozó informatikai vezetőknek jelent ez komoly gondot: a válaszadók több mint felét (55%) komolyan foglalkoztatja a BYOD-al kapcsolatos biztonság, szemben a gyártás (42%), a kiskereskedelem, a forgalmazás és a szállítás területén (44%) tapasztaltakkal.

IT-költségcsökkentés: ne fizessen túl nagy árat érte
A rövid távú szemlélettel végrehajtott IT-költségcsökkentés ugyan azonnali eredményekkel kecsegtet a könyvelésben, végül azonban többe kerülhet a cégnek hosszú távon, mint amire számítottak a vezetők. Sajnos ezek az esetek a valóságban gyakrabban előfordulnak, mint gondolnánk, mivel számos cégvezető rendkívül szűklátókörűen áll hozzá a belső költségekhez, ez pedig IT-környezetet és teljesítményt teljesen elszigeteli.

Annak ellenére, hogy a BYOD-val kapcsolatos biztonsági kockázatokat széles körben elismerik, a BYOD-t támogató kezdeményezéssel rendelkező vizsgált szervezetek közül csak minden ötödik (22%) frissítette, illetve tervezi, hogy aktualizálja (8%) a biztonságra vonatkozó szabályzatát. (Pedig ez a cégek alapvető érdeke lenne.)

Mindazonáltal, ha megfelelően szabályozzák, a BYOD jelentős előnyökkel szolgálhat: a BYOD-t támogató irányelvekkel rendelkező vállalatok a telekommunikációs számlájuk 17 százalékos csökkenéséről adtak számot éves szinten – ez majdnem 7 millió eurót jelent vállalkozásonként.   Ráadásul a BYOD-t támogató szabályozást alkalmazó vállalatok 46 százaléka úgy nyilatkozott, hogy mindennek eredményeként az alkalmazottak aktívabb szerepvállalást tanúsítottak, 40 százalékkal javítva a termelékenység szintjét.

„Kutatásunk egyértelműen bebizonyítja, hogy a vállalatok sokat profitálhatnak abból, ha az alkalmazottak saját mobil eszközeiket használják munkaeszközként. Számos nagy munkaadó számára a BYOD elterjedése azt jelenti, hogy szervezetük versenyhátrányba kerülhet, ha nem használják ki az okostelefonok, táblagépek és laptopok révén történő mobil munkavégzésre kínálkozó alkalmakat akár a BYOD, akár a Choose Your Own Device (Válaszd ki a saját eszközöd) irányelveken keresztül” – mondta Andrew Mills, a Samsung Electronics Europe B2B üzletágának vezetője.

„Az elemzésünk azonban arra is rámutat, hogy a BYOD súlyos fenyegetést is jelent a vállalat stabilitására nézve, s hogy sok informatikai vezető aggasztóan kevés figyelmet szentel ennek a problémának. Az ügyféladatok és egyéb bizalmas információk mobil eszközökről történő elvesztésének lehetősége rávilágít arra, hogy mennyire veszélyes is lehet a BYOD számos szervezet számára. Nekik garantálniuk kell, hogy a vállalkozás által alkalmazott mobilitási stratégia magas biztonságú infrastruktúrára épül, a felhasználói szabályozásra vonatkozó hatékony és egyértelmű irányelveket pedig következetesen betartják” – tette hozzá Mills.  Ahol a BYOD-t támogató szabályozást megfelelően kidolgozták, ott az alkalmazottak körülbelül 30 százaléka számára előnyt jelent ez a program, s a szervezetek úgy látják, hogy ez az arány további 7 százalékkal fog javulni két éven belül.

Nem védjük az okostelefonokat – pedig kellene
Az Android alapú okostelefonok és tabletek tulajdonosainak több mint 50 százaléka (Európában is ugyanez az arány) nem használ semmilyen biztonsági szoftvert, hogy megvédje eszközét a kiberfenyegetésektől. Miközben az Android már régóta az átlagfelhasználók és a számítógépes bűnözők legnépszerűbb platformja.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek