Vége a „trükkös” mérőóráknak

2012. október 29. hétfő - 20:46 / piacesprofit.hu
  •    

Már hazánkban is tesztelik azokat az intelligens mérőket, amelyekkel akár az áramlopást vagy a valóságtól eltérő adatok bediktálását is ki lehet majd küszöbölni. Az új módszer az energiatámogatások rendszerét is átalakíthatja.

Valós idejű mérési adatokkal fegyverkeznek a közműszolgáltató cégek többek között a lopások, csalások ellen – derült ki az október közepén rendezett budapesti Smart Grid & Smart Metering konferencián. Az adatokat olyan mérők felszerelésével nyernék, amelyek kommunikációs egységeket is tartalmaznak, így mind a szolgáltatók, mind a fogyasztók figyelemmel követhetik az energiafelhasználást. „A rendszerben azonnal látszik, ha a hálózaton valamilyen rendellenesség történik, így a mainál sokkal jobb esélyeket kínál a lopások felderítésére” – mondta Füzi Ákos, az energetikai szoftvereket fejlesztő IP Systems ügyvezetője.

Már idehaza is tesztelik az okos mérőket

Az okos mérőkkel megvalósuló kétirányú kommunikációból nem csak a szolgáltatók, hanem a fogyasztók is profitálhatnak. „Ki lehetne alakítani a fogyasztási szokásainkhoz illeszkedő tarifacsomagokat, így a csúcsidőn kívül kevesebbet fizethetnénk a gázért, hasonlóan egy mobil-előfizetéshez. De már olyan megoldások is léteznek, hogy a mosógép akkor kapcsol be, amikor a szolgáltatótól kapott adatok alapján a legolcsóbb az áram” – vázolta a lehetőségeket a szakember. A konferencián elhangzott, hogy az intelligens mérés akár az energiatámogatást is átalakíthatja. A rászorulók például előre feltöltött „energiakártyák” formájában kaphatnák az állami támogatást, vagy reggel és este pár óráig kedvezményes áron kapcsolhatnák be a fűtést.

„Az intelligens mérést Magyarországon már több kísérleti programban tesztelik különböző szolgáltatók, a bevezetését uniós direktívák is szorgalmazzák, igaz, konkrét határidő nélkül. Az országos szintű alkalmazásához azonban egy független operátor cégre lenne szükség” – magyarázta Füzi Ákos.

Célkeresztben a tudatos fogyasztó

Fejlesztési szakaszába lépett Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében támogatott, 800 millió forintos összköltségű SziMe Smart Metering Rendszer rendszer kialakítása. A debreceni Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterhez tartozó SziMeSmart Kft. fejlesztői a hazai közműhálózatok intelligens fogyasztásmérésének bevezetését és elterjedésének katalizálását tűzték ki célul.

SziMeSmart Kft. szakemberei szerint a hazai lakosság körében még mindig nem elterjedt a tudatos energiafelhasználás gondolata. A SziMeSmart fejlesztői energiahatékonyság növelését és a tudatos energiafelhasználás elterjedését remélik az smart metering (okos mérési) technológia elterjedésétől.

Több ezren kapnak okos mérőt

Európában is egyedülálló módon összefogott négy budapesti közműszolgáltató, az ELMŰ Hálózati kft., a Főgáz Földgázelosztási kft., a FŐTÁV Zrt. és a Fővárosi Vízművek Zrt. és közösen indították el okos mérési pilot projektjüket.

A projekt keretében megvalósuló egyedülálló összefogás eredményeképpen a négy szolgáltat számos vizsgálati eredményhez jut majd mind az energiapiaci szereplők műszaki- gazdasági együttműködésének lehetőségeiről, mind a pilot hatására változó fogyasztói szokások feltérképezésének ismeretéhez – hangzott el a négy közműszolgáltató közös budapesti sajtótájékoztatóján, szerdán. A projekt ezenkívül megteremti a lehetőséget a hálózati veszteségek csökkentésére is, így szolgálva a nemzeti energiastratégiában meghatározott energiahatékonysági célokat.

A pilot során a fővárosban élő fogyasztók találkozhatnak a legújabb technológiák nyújtotta lehetőségekkel, amelyeknek fő célja, hogy visszajelzésekkel szolgáljon a minél tudatosabb és takarékosabb energiafelhasználás érdekében. A pilot projektben résztvevő fogyasztók teljes és pontos képet fognak kapni az otthonukban felhasznált energia minden szegmensének pontos mennyiségéről, így módjuk nyílik arra is, hogy optimalizálják fogyasztásukat.