Szörnyű magyartalanság: Figyelem! n MKB fik korltozott volt!

2010. november 12. péntek - 12:04 / piac-profit.hu
  •    

Litvániai címen állították fel csapdájukat, és egy magyar bank - az MKB - nevével élnek vissza levelükben internetes csalók, akik a címzettek online banki azonosítóira halásznak. - figyelmeztet a Virusbuster.

Újabb, ha nem is épp örvendetes bizonyítékát kaptuk annak, hogy Magyarország benne van a világ vérkeringésében. Ha valaki eddig úgy gondolta, hogy az adathalászat csak tőlünk nyugatabbra dívik, s hazai terepen nem kell bizalmas személyi adatainak ellopásától tartania, akkor jobb, ha ezentúl óvatosabb lesz.

A VirusBuster szakemberei az elmúlt napokban banki belépők begyűjtésére gyártott üzenethullámra figyeltek fel. A bűnözők az MKB Bank ügyfeleire vetették ki hálójukat. Biztonsági intézkedésre hivatkozva arra kérik a címzettet: a levélben álló linkre kattintva adja meg azonosítóit. A csali-hivatkozás egy, az MKB lapját utánzó oldalra visz. Aki lépre megy, s megadja a kért adatokat, az aztán joggal aggódhat a bankszámlájáért. Jóllehet a bűnözők a bank elérhetőségeit és cégjegyzék-számát is gondosan kimásolták, s odabiggyesztették üzenetük végére, azért a – feltehetően gépi fordítással készített – levél szörnyen magyartalan nyelvezete remélhetőleg eléggé gyanúkeltő ahhoz, hogy senki ne üljön fel a trükknek.

Mindenesetre az MKB honlapján is közleményt tettek közzé az ügyben. Megnyugtatják az ügyfeleket: a bank online szolgáltatásához bevezetett kötelező SMS aláíró jelszó elejét veszi a csalárd tranzakcióknak. Ugyanakkor intik a felhasználókat: ne kattintsanak a levélben szereplő linkre, semmiképp se adják meg azonosítóikat, ha pedig ezt mégis megtették, haladéktalanul forduljanak a bankhoz.

„Nem ez az első eset, hogy adathalászok magyar banki ügyfelekre vetnek szemet. Tavaly épp az MKB volt több ízben a bűnözők célpontja. Sajnos egyre gyakoribbak a hasonló magyar nyelvű levelek, melyek többségének nyelvezete szerencsére egyelőre nem tökéletes, így a felhasználók könnyen gyanút foghatnak. Nem szabad azonban arra számítanunk, hogy ez örökké így marad – figyelmeztet Székely Dániel, a VirusBuster termékmenedzsment csoportjának vezetője. – Sose feledjük: egyetlen pénzintézet sem kér e-mailben felhasználói adatokat, még úgy sem, hogy egy weboldalra irányítja az ügyfelet. Mindenesetre azt tanácsoljuk, hogy aki ilyen levelet kap, vegye fel a kapcsolatot a bankjával."

Több, mint gyanús
Alább egy, a VirusBuster által elfogott adathalász levélpéldány szövegét idézzük:
Tárgy: "Figyelem! n MKB fik korltozott volt!"
Tisztelt MKB Bank tag: Figyelem!
Ön MKB fiók korlátozott volt!
Mint a mi biztonsági intézkedések, rendszeresen képernyo tevékenység az MKB rendszerben. Nemrégiben a kapcsolatot veled észlel, egy kérdés a fiókjában. Ha bejelentkezik, akkor látni helyreállítása érdekében fiókja hozzáférést.
Köszönjük megértését, mint mi a munka annak érdekében vegyék a biztonságot.
Kattintson ide, hogy aktiválja fiókját Köszönjük a gyors választ erre a kérdésre. (A fenti szövegre a csalók egy, az MKB-éhoz hasonló, ámde csalárd weblapra vivő linket helyeztek, melyet a biztonság kedvéért töröltünk. Az adathalász oldal egy litvániai szerveren működött.)
Kérjük, értse meg, hogy ez egy biztonsági intézkedés, amelynek célja, hogy segítsen megvédeni Önt és számla. Elnézést kérünk az esetleges kellemetlenségekért.