Számlaszámok, röntgenfelvételek a vásárolt laptopokon

2009. május 08. péntek - 09:26 / ICTPress
  •    

300 számítógépes vásáron vagy aukciós oldalon véletlenszerűen megvásárolt merevlemezt vizsgáltak meg, és 34 százalékuk tartalmazott személyes, illetve bizalmas anyagokat. A Glamorgani Egyetem és a BT kutatói az Egyesült Királyság, USA, Németország, Franciaország, és Ausztrália területéről vásároltak lemezeket. A walesi egyetemet is bevonó kutatást a BT Biztonsági Kutatóközpontja vezette, de részt vettek kutatók az ausztrál Edith Cowan Egyetem, és az amerikai Longwood Egyetem részéről is.

A talált adatok elégnek bizonyultak személyes adatokkal való visszaéléshez, csaláshoz. Az egyik kutató elmondta, hogy csak hétköznapi eszközöket használtak az adatok elemzéséhez. A banki és orvosi adatok mellett, munkaleírásokat, személyi számokat, és egy 50 milliárd dolláros deviza tranzakció adatait is megtalálták. Az utóbbinál számlaszámokra is fény derült, és a szálak egy amerikai fegyvergyártó céghez, Venezuelához, Nigériához, és Tunéziához vezettek.

A THAAD föld-levegő rakétaelhárító-rendszer teszteredményeinek a részleteit egy eBay-en vásárolt lemezen találták meg. A rendszer tesztje 2009 márciusában történt, az észak-koreai rakéta kísérleteket követően. A rakétaelhárító-rendszert az amerikai Lockheed Martin tervezte és építette meg, és ugyanezen a winchesteren találtak a cégre vonatkozó biztonsági előírásokat, alkalmazottak személyes adatait, és épületek alaprajzait.

Egy másik lemezen egy franciaországi nagykövetség biztonsági-rendszerének naplóját találták meg, két egyesült királyságbeli lemezen pedig egy egészségbiztosítótól származó, betegekre vonatkozó személyes adatokat. Ezek között voltak kórtörténetek, röntgen képek, kórházi dolgozók beosztása, levelezések.

A tanulmány adatait, ami egy öt éves projekt része, a Journal of International Commercial Law and Technology (JICLT) következő számában fogják ismertetni.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor