Számítástechnikai bűnözés: kell emiatt aggódnunk?

2012. július 10. kedd - 09:50 / piacesprofit.hu
  •    

Egy új Eurobarométer-felmérés tanúsága szerint az internethasználók rendkívül aggályosnak ítélik a kiberbiztonság helyzetét: a válaszadók 89 százaléka tartózkodik a személyes adatok interneten történő közlésétől, 74 százalékuk véleménye szerint pedig az elmúlt évben megnőtt az esélye annak, hogy számítástechnikai bűnözés áldozatává váljunk.

Az európai internethasználók 12 százaléka volt már online csalás szenvedő alanya, míg 8 százalékuk személyazonosság-lopás áldozatául esett, mutat rá az Eurobarométer-felmérés.

A Symantec korábban kiadott internetbiztonsági tanulmánya is a növekvő veszélyekre hívja fel a figyelmet: bár a sebezhetőségek száma 20 százalékkal csökkent idén az előző évhez képest, a rosszindulatú támadások túlszárnyalták a legmerészebb becsléseket is. Arányuk 81 százalékkal emelkedett 2011-ben.

Ugyanakkor az internetezők 53 százaléka egyetlen online jelszavát sem változtatta meg az elmúlt évek során az uniós felmérés szerint.

A biztonságos jelszó 7 ismérve:
  1. Legalább 6-8 karakterből áll!
  2. Ne legyen értelmes szó!
  3. Ne szóljon rólunk (születési dátum, kedvencek neve)!
  4. Ne használjuk ugyanazt a jelszót a különböző oldalakon!
  5. Keverjük a kisbetűt, nagybetűt, számokat, karaktereket!
  6. Ne küldjük el jelszavunkat e-mailben, MSN-en, Skype-on, Twitteren, stb.!
  7. Rendszeresen változtassuk meg!

– Ahogyan egyre több ember aknázza ki az internetben rejlő lehetőségeket és élvezi a digitális gazdaság előnyeit, nem véletlen, hogy a személyes adatok és az online fizetési műveletek biztonsága az egyik legaggályosabb kérdéssé vált mindannyiunk számára. Sokkal inkább meglepő azonban, hogy csupán az európaiak fele védekezik konkrét lépésekkel a számítástechnikai bűnözés ellen – nyilatkozta Cecilia Malmström, az uniós belügyekért felelős biztos.

Az összes uniós tagállamból származó közel 27 000 európai polgár megkérdezésével készült felmérésből kitűnik, hogy szoros összefüggés áll fenn a számítástechnikai bűnözés veszélyeiről szóló tájékoztatás, illetve az emberek internetes tranzakciókkal kapcsolatos bizalma között. A banki ügyletek vagy vásárlások interneten történő intézése iránt kellő bizalommal rendelkezők többsége azt állítja, kellően tájékozottnak érzi magát a számítástechnikai bűnözést illetően.
– Nem szabad megengednünk, hogy a számítógépes bűnözők akadályozzanak bennünket az internet zavartalan használatában. Minél inkább tisztában vagyunk a veszélyekkel és tudjuk, hogyan védhetjük meg magunkat, annál teljesebbé tehetjük a digitalizált életünket – jelentette ki Cecilia Malmström.

Jön az új nyomozóhivatal

Az európai polgárokat és vállalkozásokat védi majd a 2013-ban felálló EC3, a számítástechnikai bűnözés elleni küzdelem új európai uniós központja. Az idén márciusban megálmodott szervezet a bűnözői csoportok által elkövetett jogellenes online tevékenységekre összpontosít majd, különös tekintettel az elektronikus banki szolgáltatásokra és egyéb pénzügyi tevékenységekre irányuló támadásokra. A központ továbbá igyekszik majd módot találni arra, hogy hatékonyabb védelmet biztosítson a közösségi oldalak profiljainak az elektronikus bűnözéssel szemben, valamint tájékoztatást és elemzéseket nyújtson a nemzeti bűnüldöző hatóságok számára.

Az EC3 várhatóan jövő év januárjában lesz működőképes. Az Europol hágai székhelyén jó ütemben halad a központ felállítása, ideértve egy, a számítástechnikai bűnözés elleni küzdelmet szolgáló laboratórium építését, mintegy 30 teljes munkaidős álláshely létrehozását, valamint kapcsolattartást a központ munkáját szakértők bevonásával segítő tagállamokkal. Az elmúlt hónapok során az Europol szintén jelentősen növelte a számítástechnikai bűncselekményekkel kapcsolatos tagállami vizsgálatokhoz nyújtott gyakorlati támogatást. A központ létrehozásának részeként kapcsolatokat építettek ki a számítástechnikai bűncselekményekkel foglalkozó nemzeti bűnüldöző egységekkel, valamint a magánszektor kiberbiztonságra és vírusmentesítésre szakosodott szereplőivel.

Az Eurobarométer-felmérés fontos megállapításai:
Az internethasználók 53 százaléka állítja azt, hogy online vásárol árucikkeket és szolgáltatásokat, 52 százalékuk látogatja a közösségi oldalakat, 20 százalékuk pedig árucikkeket és szolgáltatásokat értékesít az interneten keresztül.
A válaszadók 29 százaléka nem meri az internetet pl. online banki műveletek vagy online vásárlások céljára használni.
59 százalékuk érzi úgy, hogy nem ismeri eléggé a számítógépes bűnözés veszélyeit.
40 százalékuk aggódik amiatt, hogy illetéktelen személyek hozzáférnek a személyes adataikhoz és azokkal visszaélnek, 38 százalékuk pedig az online fizetési műveletek biztonságát tartja aggályosnak.