Pornótól szenved a magyar

2008. október 04. szombat - 14:23 / piacesprofit.hu
  •    

Az amerikai Sunbelt Software kutatócsoportja, a Sunbelt Malware Research Labs 2008 októberében is megjelentette toplistáját a szeptemberben legfertőzőbb kémprogramokról és számítógépes károkozókról.

A listát a Sunbelt szakemberei 2008 szeptemberétől az újonnan kifejlesztett VIPRE Antivirus + Antispyware vírusirtó, valamint a CounterSpy kémprogram-eltávolítót használó és a Sunbelt ThreatNet káros alkalmazások elleni hálózatban önkéntesen résztvevő felhasználók automatikus visszajelzései alapján készítik. A kutatásban bárki részt vehet, aki letölti a VIPRE vírusirtót, vagy a CounterSpy kémprogram-eltávolítót. A károkozók toplistája arról is képet ad, hogy a hagyományos, kémprogram-védelem nélküli antivírusok milyen káros alkalmazásokat engednek települni.

A legfertőzőbb károkozók toplistája szeptemberben

1. Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec (trójai letöltő)

A káros alkalmazás általában felnőtt tartalmú honlapokon az egyes videók lejátszásához szükséges Windows Media Player bővítményként tünteti fel magát, valójában viszont további káros alkalmazásokat és kémprogramokat tölt le a felhasználó számítógépére. A Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec a háttérben letölt és feltelepít olyan rosszindulatú, biztonsági szoftvereknek álcázott kémprogramokat, mint a SpywareQuake, a SpyFalcon vagy az Antivirus XP 2008, amik később újabb és újabb károkozók letöltéséhez vezetnek. A Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec fertőzésnek olyan változata is ismert, ami hátsó ajtót nyit a felhasználó számítógépén, így a programírók távolról átvehetik az irányítást a számítógép felett, és azt különböző illegális tevékenységekre használhatják fel.

2. Zango (reklámprogram)

A Zango az egyik legelterjedtebb és az egyik legsokszínűbb reklámprogram család az interneten, ami szinte kivétel nélkül ingyenes programok mellé települ fel, sokszor a felhasználó tudta és beleegyezése nélkül. Legtöbbször böngésző beépülő modulként illetve keresési asszisztensként működik, és ingyenes alkalmazások, játékok, képernyővédők mellé “jár”. Működése során felugró reklámablakat jelenít meg, befolyásolja a keresési találatokat és különféle módokon zavarja a felhasználót a mindennapi munkában.

3. Virtumonde (reklámprogram)

A Virtumonde az egyik legnépesebb kémprogram-család, általában felugró ablakokban különböző kéretlen reklámokat jelenít meg, a háttérben pedig további károkozók letöltésére, egyes változatai pedig különböző módokon összegyűjtött felhasználói adatok elküldésére is képes. A fertőzést általában kifejezetten nehéz eltávolítani, és csak kevés kémprogram-eltávolító tudja teljesen megszüntetni. Az újabb Virtumonde variánsok több módszerrel is küzdenek a kémprogram-eltávolítók és a népszerű biztonsági szoftverek ellen.

4. Adware.NetAdware.Gen (reklámprogram)

A reklámprogram eltéríti a böngésző honlapját és kéretlen eszköztárat is telepít, amivel különböző ál-antivírusok és hamis kémprogram-eltávolító szoftverek megvásárolására próbálja rávenni a felhasználót. Az ál-antivírusok letöltése és telepítése további fertőzésekkel jár, a programok esetleges megvásárolásával pedig hasznos hitelkártya adatokat gyűjtenek be a bűnözők. Sajnos a kiadott hitelkártyát többször is leterhelik különböző, általában kisebb, néhány ezer forintos összegekkel, így a már megtörtént vásárlást követően a védekezésre a legjobb módszer a kiadott hitelkártya adatainak minél előbbi letiltása.

5. Trojan.FakeAlert (trójai)

A kémprogram tipikusan a tálcáról felugró tájékoztató ablakokban hívja fel a felhasználó figyelmét számítógépe fertőzöttségére, és megpróbálja rávenni a gyanútlan felhasználót különböző rosszindulatú, biztonsági programnak álcázott szoftverek, például ál-antivírusok feltelepítésére.

6. Hotbar.ShopperReports (böngésző eszköztár)

A böngészőbe kéretlenül beépülő eszköztár egy teljes, hasznosnak tűnő programcsomagot is feltelepít: időjárás jelentőt, asztali háttérkép letöltőt, Outlook Tools néven az Outlook levelezőkliensekbe beépülő modult és az internetes vásárlásokat “segítő” böngésző oldalsávot, ami vásárláskor a konkurencia reklámjait jeleníti meg a weboldal mellett. A program kézi eltávolítása nehézkes, többször próbálja a felhasználót lebeszélni a valós eltávolításról, és teljesen csak kémprogram-eltávolító használatával tüntethető el. Az eszköztár működése során megváltoztatja a böngésző kereső és saját honlap beállításait, böngészési beállításait, és gyűjtött adatokat jelent a böngészési és kommunikációs szokásokról.

7. Antivirus XP 2008 (ál-antivírus)

Az új ál-antivírus 2008 augusztusában jelent meg és óriási mennyiségű fertőzést okozott. A bűnözők többször sikeresen hirdették a Google Adwords rendszerében is, ami nem csak az összes keresési találatban, de a Google reklámhálózatához tartozó többi szakmai honlapon (itthon is sok számítástechnikai portálon) is szabályosan reklámozásra kerülhetett. Az ál-antivírus a többi hasonló hamis biztonsági szoftverhez hasonlóan nem végez valódi keresést, a felhasználót szimulált keresési eredményekkel próbálja megijeszteni és a háttérben további károkozókat telepít, a felhasználó tudta és beleegyezése nélkül.

8. Trojan.TDSServ (trójai)

A trójai alkalmazás rootkitekhez hasonló technikákkal próbál rejtve maradni a számítógépen. A TDSServ saját folyamatát is képes elrejteni, míg futása során több vírusirtó és kémprogram-eltávolító cég honlapját is blokkolja, így próbálja megakadályozni a védelmi szoftverek telepítését. A trójait más károkozók is fel tudják használni terjedésükhöz, ezért minél előbb távolítsuk el, ha kémprogram-eltávolítónk felfedezi és lehetőséget biztosít erre.

9. Trojan.Win32.Monder.gen (trójai)

A Monder trójaihoz leggyakrabban illegálisan feltört programok mellé csatolva, vagy fájlcserélő hálózatokon letöltve juthatunk. A program a Windows rendszermappát különböző véletlenszerűen elnevezett DLL fájlokkal tölti meg, majd rendszerfolyamatokhoz kapcsolódva fut, ezért eltávolítása rendkívül nehéz. Működése során további kémprogramokat és károkozókat tölt le a számítógépre, amivel a számítógépet sokszor instabillá teszi, a Monder jelenléte ezért nem marad sokáig titokban.

10. Trojan-Downloader.Win32.Small.eqn (trójai és hátsó ajtó)

A hátsó ajtó futtatásával a számítógép távolról vezérelhetővé válik, a program egy internetes beszélgető csatornára (IRC) történő feljelentkezéssel fogad utasításokat közvetlenül a bűnözőktől. Az első futtatását követően a program Windows szolgáltatásként regisztrálja magát, így a számítógép jövőbeni újraindításai után a többi kiszolgáló-szolgáltatással együtt elindulva automatikusan újból kihasználhatóvá teszi a számítógépet.