Nepál is felkerült a csalók térképére

2015. június 20. szombat - 18:09 / piacesprofit.hu
  •    

A nepáli földrengést is kihasználták a bűnözők, és számos átverési próbálkozást regisztráltak: kártevős oldalak, kémprogramos linkek szerepelnek szenzációs felvételeket ígérő álhírekben, az állítólagos jótékonysági gyűjtés kapcsán terjesztett kéretlen üzenetekben – derül ki az ESET havi vírus toplistájából.

Kép: SXC

Minden különleges esemény, természeti katasztrófa hírét felhasználják a számítógépes csalók. Emlékezetes lehet, hogy annak idején a Storm Worm kártevőnek is innen ered az elnevezése. A 2010-es izlandi vulkánkitörés is megkapta a maga kártevős próbálkozásait, csak úgy, ahogy a Sandy hurrikán kapcsán is megjelentek különféle átverések, fertőzések, hamis adománygyűjtések. Ezúttal a nepáli földrengést használják ki a bűnözők, és sajnos ilyenkor is jönnek az átverések zsinórban: kártevős oldalak, kémprogramos linkek szerepelnek szenzációs felvételeket ígérő álhírekben, az állítólagos jótékonysági gyűjtés kapcsán terjesztett kéretlen üzenetekben.

Ez utóbbi csalási forma miatt érdemes alaposan utánanézni, rákérdezni az adományt gyűjtő szervezetre, mielőtt támogatnánk azt. Mindig ellenőrizzük le a szervezet korábbi visszamenőleges történetét, de az is jó ötlet, ha a hivatalos adománygyűjtők listáján is megkeressük őket. Ha az adománygyűjtők futárral vagy távolból postai úton szeretnék begyűjteni a pénzt, akkor is gyanakodhatunk csalásra.

Vírustoplista

Az ESET több millió felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2015. májusában a következő három károkozó terjedt világszerte a legnagyobb számban.

01. Win32/Adware.MultiPlug adware

Elterjedtsége a májusi fertőzések között: 3.39%

Működés: A Win32/Adware.MultiPlug egy olyan úgynevezett nemkívánatos alkalmazás (Potentially Unwanted Program, PUP), amely a felhasználó rendszerébe bekerülve különféle felugró ablakokban kéretlen reklámokat jelenít meg az internetes böngészés közben.

Egyre többen hajtanak a pénzünkre
Rekordot döntöttek a banki trójaik: a G Data BankGuard által visszavert támadások száma az előző évben 44,5 százalékkal emelkedett. A célpontok 70 százaléka az Egyesült Államokból, Kanadából és Nagy-Britanniából került ki.

02. Win32/Bundpil féreg

Elterjedtsége a májusi fertőzések között: 2.03 %

Működés: A Win32/Bundpil féreg hordozható külső adathordozókon terjed. Futása során különféle átmeneti állományokat hoz létre a megfertőzött számítógépen, majd egy láthatatlan kártékony munkafolyamatot is elindít. Valódi károkozásra is képes, a meghajtóinkról az *.exe, *.vbs, *.pif, *.cmd kiterjesztésű és a Backup állományokat törölheti. Ezenkívül egy külső URL címről megkísérel további kártékony komponenseket is letölteni a HTTP protokoll segítségével, majd ezeket lefuttatja.

03. JS/Kryptik.I trójai

Elterjedtsége a májusi fertőzések között: 1.97%

Működés: A JS/Kryptik egy általános összesítő elnevezése azoknak a különféle kártékony és olvashatatlanná összezavart JavaScript kódoknak, amely a különféle HTML oldalakba rejtetten beágyazódva észrevétlenül sebezhetőségeket kihasználó kártékony weboldalakra irányítja át a felhasználó böngészőprogramját.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek