Nem lehet nyugtuk a kkv-knak

2012. október 27. szombat - 09:09 / piacesprofit.hu
  •    

Bár a kis- és középvállalatok többet szenvednek a rosszindulatú programoktól, mint nagyobb társaik, tudatosságban még sokszor elmaradnak tőlük.

A B2B International Kaspersky Lab megbízásából készített felmérése rámutatott, hogy a kkv-k lényegesen sebezhetőbbek a vírusok, férgek, a kémprogramok, valamint más rosszindulatú programok támadásaira. A kutatásból kiderült, hogy a kisvállalatok 63 százaléka, míg a középvállalatok 60 százaléka szembesült rosszindulatú programmal a hálózaton belül az elmúlt 12 hónapban. Ezzel szemben a nagyobb vállalatokat már más típusú fenyegetések aggasztják, például a kémkedés, adathalászat és DDoS támadások.

 Ugyanez a tanulmány hívta fel a figyelmet arra, hogy a kisebb szervezetek kevesebb vagy kevésbé fejlett IT biztonsági eszközökkel rendelkeznek, mint a nagyvállalatok többsége. A kkv-k mindösszesen negyede vallja magát igazán proaktívnak, a kisvállalatok 19 százaléka, míg a középvállalatok 15 százaléka inkább akkor gondol az IT biztonságra, ha a baj már megtörtént.

A nagyobb vállalatokra már a magasabb szintű tudatosság és biztonsági szakértelem jellemző. Ezeknek a vállalatoknak mintegy fele kizárólag az engedélyezett és fizetős biztonsági megoldásokat ismeri el, míg a kisvállalatok 70 százaléka és a középvállalatok 58 százaléka véli úgy, hogy az engedély nélküli termékek is megfelelő védelmet biztosítanak.

„Ezek az eredmények világosan mutatják, hogy a kkv-k az IT biztonság elmaradottsága miatt nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Kulcsfontosságú, hogy üzletük biztonsága érdekében változtassanak a hozzáállásukon és fokozzák a védelmi szintjüket” – mondta Andis Steinmanis, a Kaspersky Lab Baltikumért, Magyarországért, Csehországért és Szlovákiáért felelős ügyvezető igazgatója.

Túlságosan lazán veszik a cégek a biztonságot
A vállalatvezetők közel fele saját vállalkozását az információbiztonság éllovasának látja, miközben az incidensek száma csak növekszik, állítja a PwC, a CIO és CSO magazin friss kutatása. A globális információbiztonsági incidensek növekedése, a csökkentett büdzsék és a hanyatló biztonságvédelmi programok következtében a vállalatoknak egyre több olyan biztonsági kockázattal kell szembesülniük, melyeket nem értenek megfelelően és amelyeket nem konzisztens módon kezelnek. A vezetők világszerte magabiztosak, hogy megnyerik az információbiztonság magas kockázatú játszmáit. Teszik mindezt annak ellenére, hogy az ezt akadályozó tényezők száma egyre csak növekszik – mutatja a PwC, a CIO és a CSO magazin által közösen végzett 2013-as Globális információbiztonsági felmérése.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek