Minden okostelefonra három támadás jut

2014. március 03. hétfő - 06:04 / piacesprofit.hu
  •    

Már tavaly célba vették az okostelefonokat a kiberbűnözők: átlagosan három fertőzési kísérlet jutott minden egyes felhasználóra 2013-ban. Oroszországban a legveszélyesebb okotelefont használni.

A bűnözők célkeresztjében az okostelefonok – Kép: SXC

2013-ban 145 000 rosszindulatú mobil vírust azonosítottak, amely több mint háromszorosa az előző éves adatokhoz képest, amikor is mindösszesen 40 059 egyedi károkozót észleltek. Az észlelt mobil vírusok 98,1 százalékával androidos készülékeket céloztak.

Körülbelül 4 millió rosszindulatú alkalmazást terjesztettek és használtak a kiberbűnözők, amellyel úgyszint az androidos készülékeket célozták. Összesen 10 millió rosszindulatú alkalmazást azonosítottak 2012 és 2013 között.  Az első öt ország, ahol a legtöbb felhasználót támadták meg Oroszország (40%), India (8%), Vietnám (4%), Ukrajna (4%) és az Egyesült Királyság (3%) területén azonosították. Egyre többször a cégeket is okostelefonokon keresztül éri támadás.

„Ma a legtöbb banki trójai támadás Oroszország és a Független Államok Közösségének országait érinti. Azonban ez a trend nem biztos, hogy sokáig így is fog maradni, mivel a kiberbűnözők egyre nagyobb érdeklődést mutatnak Európa és más országok felé is. Hiszen például ott van a Perkel, amely egy Android trójai és az európai bankokat célozza, míg a Wroba egy koreai kártékony program.” – mondta Victor Chebyshev, a Kaspersky Lab vírus elemzője.

A legtöbb mobil vírus a felhasználók pénzét célozta 2013-ban

A mobil vírusok módosult verzióinak célja az adathalászat, valamint a bankkártyás adatok lopása, amelyek száma 20 százalékkal növekedett. 2013-ban 2 500 banki trójai fertőzési kísérletet azonosítottak , amelyeket sikeresen blokkoltak is.

A bank trójaiak messze a legveszélyesebb mobil rosszindulatú programok a felhasználók számára. Kimutatható, hogy 2013-ban számos vírus a felhasználók pénzét célozta, amely jelentősen növelte a felhasználók pénzügyi veszteségeit. Az androidos operációs rendszert érintő támadások magas száma mögött a rendszer architektúrája, valamint egyre növekvő népszerűsége állt 2013-ban. Továbbá az elmúlt évben a banki trójaik száma ugrott meg a legnagyobb mértékben, ugyanis 2013 elején még csak 67 ismert trójairól tudtak, míg 2013 végén ez a szám már elérte 1321 egyedi mintát.

Magyar cégek a bűnözők célkeresztjében
Egyre gyakrabban kerülnek a kiberbűnözők célkeresztjébe a magyar cégek. A visszaélések világszerte problémát jelentenek, a hazai cégeket, főként a megfelelő tudással felvértezett szakemberállomány miatt sokkal nagyobb veszély fenyegeti. További részletek itt olvashatók!

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor