Microsoftot használ? Veszélyben a gépe!

2008. október 31. péntek - 15:22 / piacesprofit.hu
  •    

Alig jelentette be legnagyobb operációs rendszereinek sebezhetőségét a Microsoft, online bűnözői körök máris igyekeznek kihasználni azt. A Panda Security kutatásai szerint sikerrel.

Nemrégiben hozta nyilvánosságra a Microsoft három operációs rendszerét (a Windows 2000-et, az XP-t és a Server 2003-at) érintő sebezhetőséget – a lehetőségre online bűnözői csoportok (angol szakszóval élve “cyber-criminals”) máris lecsaptak. A malware-ek, amelyek közül az egyik legjellemzőbb a Gimmiv.A trójai program, ezen a sebezhetőségen keresztül könnyedén beszivároghatnak a gépekre, és a legkülönfélébb személyes adatokat emelhetik el.

“Komoly problémával állunk szemben” – jellemezte a helyzetet Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. A szokásos e-mailes és fertőzött letöltési módokon kívül akár legitim oldalakon keresztül is terjedhetnek ezek a trójaiak, amelyek információkat gyűjtenek a felhasználó által begépelt webes, MSN Messengeres, Outlook Express-es jelszavakról, a különféle telepített patchekről, és a böngészőről. A trójaiakkal ráadásul távolról is irányítani lehet a gépet, amivel lehetőségek tárháza nyílik meg: például spammelésre, lopott adatok tárolására is használható.

“Mindenekelőtt nagyon fontos minden frissítés azonnali telepítése” – fűzte hozzá Sándor Zsolt. “Minél tovább van kitéve a rendszer a veszélynek, annál nagyobb az esélye egy fertőzésnek.”

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor