Még mindig biztonságos a Mac OS X?

2014. október 04. szombat - 18:10 / piacesprofit.hu
  •    

A Kaspersky Lab szakértői kiszámolták annak az esélyét, hogy egy rosszindulatú program utat talál egy Mac OS X-et futtató eszközre. Egy aktív internetező évente legalább 10-szer találkozik rosszindulatú programokkal a Mac OS X-et futtató gépén.

Kép:Pixabay

Augusztusban egy malware-rel való nem kívánt találkozás valószínűsége 3 százalék volt.  Ez alacsonynak mondható, összehasonlítva a Windowst használók 21 százalékos fertőzési kockázatával. Ha azonban ezt az arányt a potenciális incidensek számává konvertáljuk át, a probléma már nem olyan jelentéktelen: a Kaspersky Security Network adatai szerint egy aktív internetező évente legalább 10-szer találkozik rosszindulatú programokkal a Mac OS X-et futtató gépén. 2014 első 8 hónapjában a Kaspersky Lab közel 1000 egyedi támadást észlelt Mac-es eszközök ellen.

A legismertebb Mac OS X malware-ek közé tartozik a Kaspersky Lab gyűjteményében a Callme backdoor, amely távoli hozzáférést tesz lehetővé a rendszerhez a kiberbűnözők számára. További funkciója, hogy ellopja a tulajdonos kapcsolatait: nagy valószínűséggel belőlük lesznek a későbbi áldozatok. Egy másik backdoor, a Laoshu egy megbízhatósági tanúsítvánnyal ellátott program, szerzői nyilvánvalóan felkészültek az AppStore-on keresztüli terjesztésére. A Laoshu funkciója, hogy percenként készít képernyőfotót az áldozat gépéről. Egy harmadik megemlítendő kémprogram, a Ventir titkos távoli vezérlő funkciókat kínál, és képes a billentyűleütések rögzítésére. A gyűjtemény része még egy iPhone kém, valamint az első fájltitkosító vírus és az első Bitcoint lopó malware az OS X-hez.

Egyre „népszerűbb” a bűnözők körében a Mac OS X

„Az elmúlt négy évben a Mac fenyegetettségi helyzete jelentősen megváltozott – az elszigetelt esetektől egészen a Flashback féreg által okozott világméretű járványig, amely 700,000 Mac eszközt fertőzött meg világszerte 2011-ben. Ez volt a fordulópont, melyet követően minden évben százával jelentek meg a Mac-re írt rosszindulatú programok. Ráadásul a Mac OS X volt a fókuszában az újságok címlapjára kerülő The Mask/Careto és Icefog kémkedési kampányoknak,”mondta Eugene Kaspersky, a Kaspersky Lab elnöke és vezérigazgatója.

A vállalatok harmada nincs felkészülve egy támadásra
Egy új kutatás szerint az US Fortune 500 listán szereplő cégek közel háromnegyede már rendelkezik a kibertámadások kivédésére szolgáló incidenskezelési tervvel és csoporttal, de csak egyharmaduk véli úgy, hogy ezek valóban hatékonyan kezelni tudnak egy adatbiztonsági krízist.

A Kaspersky Lab adatai szerint az egyesült államokbeli és németországi felhasználók szembesültek messze a legtöbb támadással 2013-14-ben: ezekben az országokban közel 66,000 incidenst észleltek. A listán található következő öt országban – Egyesült Királyság, Kanada, Spanyolország, Olaszország és Ausztrália – csupán 7,700 incidens történt.

10 egyszerű tipp, amellyel fokozható a Mac-ünk biztonsága

1.  A mindennapi tevékenységekhez készítsünk egy nem adminisztrátori felhasználói fiókot.

2.  Használjunk olyan webböngészőt, amely sandbox-ot tartalmaz, és amelynek biztonsági réseit azonnal javítja a fejlesztő.

3.  Távolítsuk el a gépről a külön programként futó Flash Player-t.

4.  Távolítsuk el a gépről a Java-t.

5.  Futtassuk szoftverfrissítést, és azonnal végezzük el a javításokat, amikor a frissítések megjelennek.

6.  Használjunk jelszókezelő programot az adathalász támadások kivédésére.

7.  Kapcsoljuk ki az IPv6-ot, az AirPort-ot és a Bluetooth-t, amikor nincs rá szükségünk.

8.  Titkosítsuk a teljes lemezt.

9.  Frissítsük az Adobe Reader legújabb verzióját.

10. Telepítsünk egy megbízható biztonsági megoldást.

Ismerőseinken keresztül is ellophatják az adatainkat!
Ön tudja, hogy milyen adatokat „vihetnek magukkal” az ismerősök alkalmazásai? A felhasználok kis százaléka az aki utólag beállítja, hogy mit használhatnak fel az alkalmazások a privát oldalukról.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor