Kilakoltatja a feltört oldalakat a Google

2015. október 07. szerda - 17:10 / piacesprofit.hu
  •    

A Google új algoritmusváltoztatások sorozatát indította útjára, azért, hogy megbirkózzon a találati listát elárasztó feltört spam tartalmakkal szemben. A bejelentés szerint a hatások igen komolyak lehetnek, a változtatások a keresések 5 százalékát is érinthetik.

Kép: Pixabay

A Google szerint nagyon sok jól működő és igényes weboldalt törnek fel hackerek, hogy ott illegális, vagy gyenge minőségű oldalaikat reklámozzák, vagy fertőző programokat terjesszenek. Az áldozatok elsősorban azok a weboldaltulajdonosok, akik nem frissítik weboldalaikat és nem követik a biztonsági előírásokat. Ezek között lehetnek kormányzati oldalak, egyetemi oldalak, de akár céges, hobbi, vagy konferencia oldalak is. A kiberbűnözők felkutatják ezeket a támadható oldalakat és fertőzött tartalmakat helyeznek el, hogy javítsák helyezésüket a találati listán és plusz forgalomhoz jussanak a keresőkből – írta az ite.hu.

A bejelentés szerint a most útjára indított algoritmus változtatás durván a találati lista 5%-át érintheti. Míg a Panda algoritmus 2011-es indulásakor volt a keresőtalálatok 12 százalékát érintette a hatás, azóta a Panda és Pingvin algoritmusok változásainál a hatás nem érte el a keresőtalálatok öt százalékát sem. Mindez azt jelenti, hogy a módosítás nagyon komoly befolyással lesz a találati listára. Jellemzően a legitim módon üzemelő weboldalakat alig fogja érinteni. (A legutóbbi nagy változás tavasszal volt, amikor a mobilbarát weboldalak kerültek előnybe!)

Rövidebb lehet a találati lista

A hackerek alapvetően kétféle módszerrel törik fel a weboldalakat. Az egyik, hogy a weboldalt feltörik és oda olyan tartalmat helyeznek el, linkkel együtt, amely segíti saját oldaluk helyezésének javítását. Sokszor erről a weboldal tulajdonos nem is tud, egészen addig, amíg a Google, vagy más keresőmotor erről nem értesíti.

A másik módszer, amikor olyan programot telepítenek a weboldalra, amely képes a felhasználók számítógépéről adatokat lopni. A most bejelentett algoritmusok elsősorban a spam tartalmakról szólnak, tehát amikor valaki a feltörések révén szerez linkeket és jó helyezést a keresőkben.

A hatás nagyságrendjét jól mutatja, hogy a Google külön felhívja a figyelmet, hogy lesznek olyan keresések, amikor a sok törlés miatt nem fog tudni tíz találatot sem adni a felhasználóknak. A Google, amennyiben észleli, hogy weboldalunkat feltörték, erről megpróbálja a weboldal tulajdonost értesíteni, de közben a felhasználókat is figyelmezteti a találati listán, hogy a weboldal nem biztonságos. Szerencsére, amennyiben sikerült weboldalunkat helyreállítani, úgy a Google akár 24 órán belül visszaállítja helyezésünket a találati listán.

Újra felülírja a SEO-szabályokat a Google?
A Google újra arra készül, hogy felforgassa a találati listák megjelenését. Az elmúlt hetekben számos hír és hivatalos közlés látott napvilágot, ami a keresőóriás algoritmusának újabb változtatásait helyezi kilátásba.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek