Hét tipp, hogy ne szivárogjanak ki adataink a felhőből

2014. szeptember 20. szombat - 16:11 / piacesprofit.hu
  •    

Egyáltalán nem újdonság, hogy személyes vagy érzékeny üzleti adatok szivárognak ki a nyilvános felhőtárhelyekből. Azonban vannak módszerek arra, hogy megakadályozzuk, hogy minden titkunk napvilágra kerüljön.

Kép: belepes.com

Nagy port kavart az elmúlt hetekben, hogy ismeretlen hackerek (de az is lehet, hogy csupán egyetlen személy) megszerezték hollywoodi hírességek – köztük olyan A kategóriás sztárok, mint Jennifer Lawrence – meztelen fotóit, és közzétették azokat az interneten. A Kaspersky Lab szerint egyáltalán nem számítanak újdonságnak az ilyen jellegű incidensek, igaz, a mostani eset méreteit tekintve túlszárnyalta az eddigieket.

A személyes adatok számítógépekről, mobil eszközökről és felhő alapú szolgáltatásokból történő kiszivárgásának elkerülésére Christian Funk, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója a következő óvintézkedéseket javasolja:

1. Használjunk erős jelszavakat, lehetőleg minden fiókhoz egyedit. (Itt találja tanácsainkat, hogyan válasszunk olyan jelszót, ami tényleg véd is.)

2. Használjunk végpontbiztonsági megoldásokat eszközeink védelmére, mivel minden eszköz bemenetként szolgál a felhő alapú tárhelyekhez.

3. Engedélyezzük és használjunk kétfaktoros hitelesítési szolgáltatásokat, ahol csak lehet.

4. Határozzuk meg, hogy mely adatokat fogjuk a felhőben tárolni és melyeket nem. A leginkább bizalmas információkat – legyenek azok személyesek vagy munkával kapcsolatosak – sose tároljuk felhőben.

5. Egy mobil eszközt egyszerűen el lehet lopni vagy veszteni, ezért magán az eszközön ne tároljunk bizalmas adatokat. Ha ez nem lehetséges, gondoskodjunk a megfelelő titkosításról.

6. Ha igen bizalmas információkat (beleértve a fényképeket és videókat is) kívánunk tárolni, győződjünk meg róla, hogy az eszköz nem tölti fel az adatokat automatikusan a felhőbe.

7. Mielőtt személyes adatokat osztanánk meg vagy megengednénk, hogy valaki képet készítsen rólunk, győződjünk meg róla, hogy a másik eszközön biztonságban lesznek-e az adataink, és nem kerülnek illetéktelen kezekbe.

Egyre többen válunk az adatlopások áldozatává
Az elmúlt években az online világ térhódításával egyre több biztonsági incidens történt, amiben közvetlenül vagy közvetetten több százmillió felhasználó volt érintett, így 2013-ban minden eddiginél több adatlopás és úgynevezett kiberbűnözés borzolta az emberek kedélyeit, amelyek között igencsak kiemelkedő esetek is voltak.