Óránként száz magyar áldozat

2011. szeptember 09. péntek - 13:05 / piacesprofit.hu
  •    

114 milliárd dollár nyereség a bűnözőknek és összesen 247 milliárd dollár veszteség az áldozatok oldalán. Ennyi a kiberbűnözés mértéke beárazva, a Norton felmérése szerint. A bűncselekmények negyven százaléka ráadásul már nem a pénztárcákat támadja, hanem szexuális zaklatással, vagy éppen emberkereskedelemmel kapcsolatos. 

Magyarországon az elmúlt évben közel 900 ezer felnőtt esett áldozatul valamilyen számítógépes bűnözésnek, amely 7 milliárd forint pénzbeli, és 14 milliárd forint időbeli veszteséget okozott az áldozatoknak. Globális szinten az elmúlt évben 431 millió felnőtt tapasztalt online bűncselekményt, a pénzügyi és időbeli veszteség pedig összesen 338 milliárd dollárt tesz ki. Ez az összeg több, mint a világ marihuána, kokain és heroin együttes fekete kereskedelme.

Forrás: Symantec
Forrás: Symantec

A 2011-es Norton Kiberbűnözési Tanulmány kimutatta, hogy az internetező felnőttek kétharmada (69 százalék) életünk során esett már a kiberbűnözők csapdájába. Másodpercenként 14 felnőttet ér online támadás, ez pedig naponta több, mint egymillió áldozatot jelent. Magyarországon sincs másképpen a helyzet: nálunk az internethasználók 70 százaléka találkozott már valamilyen formában a kiberbűnözéssel, és óránként több, mint 100 áldozatot szed az internetes bűnözés.

A felmérés adatai szerint idén először fordult elő, hogy az internetező felnőttek 10 százaléka mobiltelefonon keresztül esett online bűnözés áldozatává. Sőt, a 16. Internetbiztonsági Tanulmány (ISTR) jelentetése szerint, 2010-ben 42 százalékkal nagyobb volt a mobil sebezhetőség 2009-hez képest – ez annak a jele, hogy a kiberbűnözők a mobiltelefonokra kezdenek összpontosítani. Az új mobil operációs rendszerek sebezhetőségének száma 115-ről 163-ra nőtt 2010-ben. A mobilfenyegetések mellett a közösségi hálózatok és a védelem hiánya okozza többnyire a számítógépes bűnözés növekedését.

Férfiak, "google generáció", mobilfenyegetések

Forrás: Symantec
Forrás: Symantec

A tanulmány kimutatta, hogy azok a 18 és 30 év közötti férfiak, akik interneteznek mobiltelefonjaikon, sokkal valószínűbben válnak áldozattá: ebből a csoportból ötből négyen (azaz 80 százalék) tapasztaltak már kiberbűnözést. Globálisan a leggyakoribb – és kivédhető – típusú fenyegetések a számítógépes vírusok és a rosszindulatú programok, ilyen jellegű támadásokkal a válaszadók 54 százaléka találkozott már élete során. A vírusokat az online csalások követik 11 százalékkal, valamint az adathalász támadások 10 százalékkal. Az év elején az ISTR tanulmány szerint a Symantec, több, mint 286 millió egyedi rosszindulatú programot azonosított, ami 19 százalékos növekedést jelent a 2009-es adatokhoz képest, amikor 240 millió volt ez az arány. (A rosszindulatú programok mellett azonban az adatszivárgás is szinte azonos jelentőségű károkat okozhat.)

Gombás László
Gombás László

"Komoly ellentmondás van abban, ahogy az emberek az online bűnözésre tekintenek. A kiberbűnözés sokkal gyakoribb, mint azt az emberek gondolnák. Az elmúlt 12 hónapban a megkérdezett felnőttek közül háromszor annyian estek kiberbűnözés áldozatává, mint fizikai bűncselekménynek, mégis kevesebb, mint minden harmadik válaszadó gondolja úgy, hogy nagyobb annak az esélye, hogy a kiberbűnözés, mint hogy offline bűncselekmény áldozatai lennének a következő évben. És míg a válaszadók 89 százaléka egyetértett abban, hogy többet kell tenni annak érdekében, hogy a kiberbűnözőket az igazságszolgáltatás elé vigyék, az ellenük való küzdelem közös felelősség. Ez mindannyiunktól megköveteli, hogy éberebbek legyünk, és nagyobb hangsúlyt fektessünk az online biztonságra." – mondta Gombás László, a Symantec magyarországi képviselője.

A tudatosság és a cselekvés közötti eltérést alátámasztja az a tény, hogy míg a válaszadók 74 százaléka azt mondja, hogy tisztában van a kiberbűnözéssel, sokan nem teszik meg a szükséges óvintézkedéseket. (Pedig az alapvető biztonság elérése nem jelent nagy terhet sem munkában, sem költségben.) A felnőttek 41 százalékának nincs naprakész biztonsági szoftvere, amely megvédené a személyes adatait internetezéskor, és kevesebb, mint felük ellenőrzi a hitelkártya nyilatkozatait rendszeresen a csalások kiszűrésére (47 százalék), 60 százalék pedig nem használ összetett jelszavakat, vagy nem változtatja őket rendszeresen. Azok közül, akik mobiltelefonon keresztül interneteznek, csak 16 százalék telepíti a legfrisebb mobilbiztonsági szoftvereket, a magyar felnőttek 37 százaléka pedig semmilyen óvintézkedést nem tesz a telefonon történő internetezés biztonsága érdekében.