Elképesztő titkos adat a kidobott mobilokban!

2008. október 25. szombat - 09:26 / MTI
  •    

Minden ötödik használtan vásárolt mobiltelefonon, illetve kézi kommunikációs eszközön maradnak bizalmas adatok.

A BT, a walesi University of Glamorgan és az ausztráliai Edith Cowan University közös kutatása szerint az eszközökön nemcsak személyes, hanem vállalati adatok is maradnak, amelyek sokszor illetéktelen kezekbe kerülnek. A használt eszköz vizsgálatával foglalkozó kutatók sokféle információhoz jutottak: találtak például fizetésre vonatkozó információkat, céges pénzügyi adatokat, bankszámlával kapcsolatos részleteket, bizalmas üzleti terveket, értekezletekről szóló feljegyzéseket és egészségügyi adatokat is.

A legnagyobb mennyiségű információt a leselejtezett Blackberry eszközök, az e-mailezésre kifejlesztett mobiltelefonok tartalmazták. Ezeket több esetben védelem nélkül hagytak, dacára annak, hogy rendelkeznek beépített biztonsági funkciókkal, például titkosítással. A vizsgált eszközök 43 százaléka tartalmazott olyan információkat, amelyekből az egyéneket, illetve céges vagy bizonyos személyes adataikat azonosítani lehetett, ami jelentős veszélyt jelent mindenki számára.

A kutatás szerint a mobiltelefonok 23 százaléka tartalmazott elég egyéni információt ahhoz, hogy azonosítani lehessen az előző tulajdonost és munkaadóját. Az is kiderült, hogy a cégek nincsenek tudatában annak, mennyi visszaolvasható adat van a mobileszközökön. A vizsgált eszközök legnagyobb részén ugyanis nem történt hatékony adattörlés, emiatt viszont mind a cégek, mind pedig egyének bűntények áldozatául eshetnek. A szervezetek nem tettek eleget a törvényi, szabályozási és jogi kötelezettségeiknek sem.

A kutatást végzők az eszközöket nagyrészt on-line aukciós oldalon és használtcikk-kereskedőknél vásárolták