Biztonság nélkül mit sem ér a felhő

2011. december 06. kedd - 11:05 / piacesprofit.hu
  •    

A vállalatok vegyes érzelmeket táplálnak a felhő biztonságával kapcsolatban és még nem készültek fel teljesen a felhőszámítás bevezetésére. A cégek csaknem felének informatikai részle jelenleg nem lenne alkalmas erre.

 

Frank Bunn
Frank Bunn

A Symantec bejelentette 2011-es Felhőszámítási kutatásának eredményeit, amely azt vizsgálta, hogy a szervezetek hogyan viszonyulnak a számítási felhőhöz és azokhoz a változásokhoz, amelyek a felhő által az informatikai infrastruktúrájukban történik. A tanulmány kimutatta, hogy a vállalatok vegyes érzelmeket táplálnak a felhő biztonságával kapcsolatban – a többség egyik felének aggodalomként, a másik fél számára pedig a legfőbb célként jelenik meg a felhőbe való áttéréskor. A felmérésből az is kiderült, hogy az informatikai szervezetek még nem készültek fel teljesen a felhőszámítás bevezetésére, mivel a megkérdezett szervezetek csaknem fele elmondta, hogy informatikai részlegük jelenleg nem lenne alkalmas erre.

Próbálja ki a szolgáltatást!
A szoftverszolgáltatások (SaaS) legfontosabb előnye, hogy megkönnyíti egy ingyenes próbaverzió telepítését, a legtöbb gyártó pedig biztosít ilyen lehetőséget azoknak, akik fontolgatják a szolgáltatásuk igénybevételét. Próbálja ki kicsiben és amennyiben elégedett, kibővítheti a szolgáltatást a bizalmas adatokkal és más üzleti szempontból kritikus rendszerekkel.

„Ez a felmérés még jobban megerősíti azt, amit az ügyfeleink mondanak nekünk. A biztonság a legnagyobb aggály, ha a felhőbe való áttérésről van szó. Ahhoz, hogy magabiztosak legyenek a felhőben, az IT szervezeteknek intézkedéseket kell tenniük annak biztosítására, hogy az információ és az alkalmazások kezelése és láthatósága terén ugyanazt tudják nyújtani, legyenek akár a felhőben vagy a saját infrastruktúrában" – mondta Frank Bunn, a Symantec senior cloud termékmenedzsere.

Ahogy az korábban kiderült, a szervezetek számára a legnagyobb kihívást a biztonság elérése jelenti – ez szerepel az első helyen mind a legfőbb cél, mind a legfőbb aggály kapcsán a felhőbe való áttéréskor. A válaszadók 87 százaléka bízik abban, hogy a felhő nem lesz hatással a biztonságra, vagy akár javíthatja is azt. A biztonság elérése a cloud környezetben azonban kiemelt gondot jelent a szervezeteknek, amelyek olyan kockázatokat emeltek ki, mint a rosszindulatú programok és hackerek támadása, valamint bizalmas adatok elvesztése.
„A felhőben minden azon múlik, hogy a szervezetek hogyan védik az adataikat. Ha nincs biztonság, nincs értelme a felhőbe való áttérésnek" – mondta egy kisebb technológiai cég műszaki igazgatója. (Komolyan kell venni az információbiztonságot, és szükség van egy olyan, pontosan definiált stratégiára, amely a felhőben és azon kívül is támogatja a vállalat működését.)

A valóság nem felel meg az elvárásoknak
A felmérés felfedezte, hogy azok a szervezetek, akik már alkalmaznak felhő technológiákat, nem tapasztalták meg a korábban feltételezett eredményeket és előnyöket. 88 százalékuk azt várta el a felhőtől, hogy javítani fogja az informatikai agilitást, de csak 47 százalék mondta el, hogy ez ténylegesen megtörtént. Az eredmények elmaradtak a katasztrófa-elhárítás, hatékonyság, alacsonyabb üzemeltetési költségek és a nagyobb biztonság területein is.

Az IT részleg nem áll teljesen készen a felhőre

Annak ellenére, hogy sokan fontolgatják, vannak szervezetek akik még nem állnak készen a cloud computing szolgáltatásokra. Csupán a válaszadók kis része (15 és 18 százalék között) tartja a munkatársakat rendkívül felkészültnek a felhőbe való átmenethez. A megkérdezettek majdnem fele viszont jelenleg nem tartja az IT részleget elég felkészültnek.

A készenlét hiányának egyik fő oka a tapasztalat hiánya, mivel az IT osztályok csupán 25 százalékának van bármilyen felhővel kapcsolatos tapasztalata. Ennek eredményeként a szervezetek többsége jelenleg külső forrásokhoz fordul segítségért. Valójában amikor egy hibrid infrastruktúra vagy platform-alapú számítási felhő kiépítéséről van szó, 4-ből 3 válaszadó mondta el, hogy értéknövelő viszonteladók (VAR), független tanácsadók, szakmai szolgáltatásokkal foglalkozó szervezetek vagy rendszerintegrátorok szolgáltatásait veszik igénybe.

Kevesen, de már beértek a célba

Számos szervezet fontolgatja a felhőbe való áttérést: 75-81 százalék legalább már megvitatta a felhők különböző modelljeit. Figyelemre méltó, hogy a tanulmány szerint nagy az érdeklődés a felhőszolgáltatások iránt: a válaszadók 73 százaléka vett már igénybe vagy alkalmaz jelenleg is valamilyen felhő alapú szolgáltatást, főleg biztonsági szolgáltatásokat. A leggyakrabban alkalmazott felhőszolgáltatások között szerepelnek az email szolgáltatások (például kezelés vagy biztonság), a biztonsági menedzsment, valamint a webes és Instant Messaging biztonság.

Vannak azonban már olyan szervezetek, akik teljesen áttértek a felhőbe. A megkérdezettek kevesebb, mint 20 százaléka számolt be arról, hogy a kutatásban szereplő felhőközpontú területek mindegyikét alkalmazza. Körülbelül minden negyedik szervezetből egy, amely jelenleg a végrehajtási szakaszban jár, nagyjából kétharmad pedig még mindig a korai tárgyalásoknál, vizsgálatoknál tart, vagy egyáltalán nem tervezi a felhőbe való áttérést.