A kémprogramok diadalmenete töretlen

2009. április 12. vasárnap - 10:44 / piac-profit.hu
  •    

A Panda jelentése alapján kijelenthető: a trójai programok és a kémprogramok diadalmenete továbbra is töretlen. Szembetűnő a spyware előretörése is: a tavalyi hasonló időszakhoz 2,5%-os növekedési rátájához képest az idei érték 13%.

A Panda 2009 első negyedévi jelentése alapján a januártól márciusig terjedő időszakban trójai programok uralták a „terepet": minden új malware (rosszindulatú program) 73%-át tették ki. Szembetűnő a spyware (kémprogramok) előretörése is: a tavalyi hasonló időszakhoz 2,5%-os növekedési rátájához képest az idei érték 13%.

– A korábban már többször emlegetett trend továbbra is töretlen – mondta Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. – A kémprogramok gyors ütemben terjednek; jó példa erre a Virtumonde nevű spyware, ami minden más programnál gyorsabban terjedt idén.

A legtöbb fertőzésért egyér-telműen a trójai programok felelősek. Az adware-ek együttesen a második helyet szerezték meg, ami azt jelenti, hogy a pénzügyi motivációjú rosszindulatú programok a fer-tőzések jóval több, mint felét teszik ki. A legtöbb aktív fertőzéssel „büszkélkedő" ország Tajvan, de Brazília és Törökország sem marad le sokkal.

Conficker: a legnagyobb fenyegetés 2009-ben

Habár először 2008-ban tűnt fel, a 2009-es év legnagyobb fenyegetésének bizonyult a Conficker, amely sok fejtörést okozott a biztonságtechnikai cégeknek. Sok találgatás keringett az állítólagos, április 1-jei aktiválódással és a további fertőzésekkel kapcsolatban, de a Conficker egyelőre nem okoz nagyobb fejtörést.

– Jelenleg csak azoknak kell aggódniuk, akiket a vírusirtó szoftvere nem véd a Confickertől – fűzte hozzá Sándor Zsolt. – A Panda-szoftvereket természetesen felkészítettük egy esetleges újabb támadásra, ugyanakkor számtalan olyan gép van, amely védtelen a Conficker ellen, például a nem megfelelő frissítések, vagy a vírusvédelem teljes hiánya miatt..

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor