A Star Wars filmnek jó, de jelszónak nem az igazi

2016. január 20. szerda - 17:06 / piacesprofit.hu
  •    

Még mindig nem tudunk jelszavakat adni: a SplashData legfrissebb összesítése szerint most is ugyanazokat a könnyen megfejthető jelszavakat használja a legtöbb felhasználó. Újdonság viszont, hogy a gyakran használt szavak közé feljött a Star Wars – ami filmek jó, de jelszónak pocsék.

Azt gondolhatnánk, hogy a húsz éve internetet használó társadalom, ahol egyre terjednek az okoseszközök, és lassan már a hűtőnk rendeli meg a vacsorát helyettünk, képes kezelni egy olyan fogalmat, mint a helyes jelszó megadása. A tapasztalatok azonban éppen ezzel ellentétesek: a SplashData által közzétett adatokból kiderül, hogy sokan még mindig egyszerű, könnyen megjegyezhető, de éppen ezért könnyen ki is található jelszavakkal védekeznek a kiberbűnözők ellen. Az adatok azért is riasztóak, mert nemcsak a közösségi oldalak személyes profiljait, hanem sok esetben céges fiókokat is ilyen és ehhez hasonló jelszavakkal védenek. Ráadásul egyre több dolgozó használja saját eszközeit a munkahelyén, amelyen érzékeny céges adatokat is tárol – és így ő jelenti a gyenge pontot a vállalat kiberpáncélján.

Az elmúlt év is bőven szolgáltatott alapanyagot a legrosszabb jelszavak toplistájának elkészítéséhez. A biztonsági alkalmazást fejlesztő SplashData ugyanis a hackertámadások után nyilvánosságra kerülő passwordöket veszi lajstromba. Az idei lista szinte alig különbözik a tavalyitól, ami nem túl hízelgő a világ internetezőire nézve.

még mindig rossz a jelszó

Kép: SplashData

A leggyakoribb biztonsági kód ismételten a rendkívül körmönfont ‘123456’ karaktersor lett. Ezt követi az élről évek óta szintén kirobbanthatatlan, egyben atombiztosnak tűnő ‘password’ – hívta fel a figyelmet együttműködő partnerünk, a bitport.hu. A dobogó harmadik helyén viszont változás volt: az ‘12345’ verziónak ezúttal meg kellett elégednie az ötödik hellyel, mert a sokkal összetettebb ‘12345678’ tavaly valamivel népszerűbb lett.(Itt találja tanácsainkat, hogyan válasszunk olyan jelszót, ami tényleg véd is.)

A 25-ös mezőnyt böngészve azért feltűnik néhány új szereplő is. Igaz, ezek többsége sem túl nehezen kitalálható változat, ami kicsit ötletesebbnek, egyedibbnek látszik, az pedig egyértelműen az aktuális divat számlájára írható. Így kerülhetett fel a ‘starwars’, a ‘solo’, és valószínűleg a ‘princess’ is a Csillagok Háborúja frissen bemutatott darabjának köszönheti felbukkanását a listán.

5 hasznos tipp jelszóváltás előtt
Ha 6 karakterből álló jelszót használ, bármelyik online fiókjánál (közösségi oldalakon, webmail-belépéskor, webshopokban, online bankoláskor), érdemes sűrűn változtatnia a belépési kódját. Miért? Mert bonyolultságtól függően akár egy szempillantás vagy egy kézilabdameccs félideje is elég lehet ahhoz, hogy illetéktelenek feltörjék egy átlagos asztali PC-vel.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek