A Mikulást is kihasználják a csalók

2013. december 02. hétfő - 20:57 / piacesprofit.hu
  •    

A csalóknak is megérkezett az ünnepi szezon, hiszen pontosan tudják, hogy ekkor lehet csak igazán kihasználni a gyanútlan, átlagosan nagyobb adakozó kedvvel rendelkező áldozatokat.

A csalóknál is megkezdődött az ünnepi szezon – Kép: Pixabay

Ez év októberében a csalók főleg „varázslatos” szolgáltatásokkal, köztük szerelmi varázslatokkal és varázsigékkel csábították az internetezőket. A kutatások arra is rávilágítanak,hogy közel 7 százalékkal emelkedett a rosszindulatú és kéretlen levelek száma, amelynek globális értéke meghaladta a 70 százalékot.

Az ősz közepén az e-mailben terjedő trójai csalások voltak a legnépszerűbb rosszindulatú programok. Ezek egy adathalász HTML oldalt utánoztak és küldtek szét e-mailben, amelyek banki és online webáruházak értesítéseinek voltak álcázva. Ha a felhasználók a már említett oldalra kattintottak, akkor a rendszer elkérte a személyes adataikat, amelyeket azonnal továbbított a csalóknak – olvasható a Kaspersky Lab felmérésében. (A bűnözők egyébként most előszeretettel célozzák a kisvállalkozásokat.)

Egy bizonyos Trojan Fareit program további súlyos károkat tud okozni azzal, hogy felhasználóneveket, jelszavakat lop a fertőzött számítógépekről, aminek következtében az októberi jelentésben a második helyet szerezte meg. A Bagle nevű kártevő pedig – amely a felhasználók tudta nélkül képes ellopni az áldozatok címjegyzékét – a harmadik helyre szorult vissza.

Az eredményesség érdekében a csalók egyre többször alkalmazzák azt a módszert, hogy jól ismert távközlési cégek nevében küldenek hamis e-maileket. Ez év szeptemberében a brit BT Group nevét használták fel a csalók annak érdekében, hogy megfertőzzék a kiszemelt áldozatokat egy Dofoil nevű trójaival. Majd ezt követően októberben a kanadai távközlési szolgáltató, a Telus Mobility nevét használták fel a csalók, ahol is a fertőzött e-mailekben egy csatolmányként megbúvó Zbot trójai leselkedett a felhasználókra. A csalók sok esetben a rootkit technológiát használták, amely segítségével sikeresen elrejtették a számítógépek rendszerei elől a kártevőt.

Ma már bármelyik oldal fertőzhet!
Míg néhány évvel ezelőtt a legtöbb internetes kártevő az erotikus oldalakon keresztül került a látogatók számítógépeire, mára a technológiai és telekommunikációs oldalak a legfertőzőbbek.

„A legtöbb esetben az adathalász és spam e-mailek célja az egyszerű adatszerzés. A csalók folyamatosan új megoldásokat és lehetőségeket keresnek, hogy minél gyorsabban és egyszerűbben tudják kicsalni a felhasználók adatait. Ezért is nagyon fontos felhívni arra a figyelmet, hogy a felhasználóknak nagyon oda kell figyelniük az e-maileikre, valamint azok tartalmára, főleg, ha a levélben arra kérik őket, hogy töltsék le a csatolmányt” – mondta Tatyana Shcherbakova, a Kaspersky Lab senior elemzője.

Továbbá októberben több szokatlan levélszemét-típust is bejegyeztek, amely szerelmi varázslattal és varázsigékkel akarta megtéveszteni a felhasználókat. Azonban ezt a pár új típust leszámítva a csalók a tavalyihoz hasonlóan a már jó bevált témákhoz ragaszkodtak. A Kaspersky Lab kutatója arra is felhívta a figyelmet, hogy a csalók egyre nagyobb mértékben használják ki a szíriai eseményeket, hasonlóan a már jól ismert „nigériai levelekhez”.

Van olyan terület, ahol leelőzzük versenytársainkat
Meglepő eredmény: adatvédelemben a magyar kkv-k megelőzik a német, angol és francia versenytársaikat, a magyar cégek a legnagyobb előrelépést a dokumentum-menedzsment területén az alkalmazottak képzésére vonatkozó intézkedésekkel és a velük folytatott kommunikációban érték el.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek