Így védekezhetünk a hackerek ellen

2014. október 15. szerda - 20:39 / piacesprofit.hu
  •    

A felhasználók gyakran alábecsülik a hackerek személyes adataik iránti érdeklődésének mértékét, és a jelszavak gondos megválasztásának sem tulajdonítanak különösebb jelentőséget. Azonban ugyanannak a jelszónak vagy hasonló jelszavaknak a használata több online szolgáltatásnál az összes fiók feletti ellenőrzés elvesztését eredményezheti.

Kép: SXC

A kiberbűnözők speciális rosszindulatú programok segítségével szereznek hozzáférést a pénzügyi szolgáltatásokhoz, avagy egyszerűen ellopják a kívánt információkat adathalász webhelyekkel, a Wi-Fi forgalom lehallgatásával vagy a bizalmas adatokat tartalmazó vállalati szerverek elleni támadással. (Különösen a kkv-k nem számítanak arra, hogy a kibertérből éri támadás őket!)

Ez csupán néhány példa arra a rengeteg módszerre, amelyet a kiberbűnözők manapság használnak. Természetesen a veszélyeztetettség lényegesen nagyobb, ha egyetlen, „univerzális” jelszót alkalmazunk minden online fióknál.

Ha lehetséges, használjunk kétfaktoros azonosítást.

Egyre több online szolgáltató segít megvédeni a fiókunkat azzal, hogy a belépéshez egyszeri (például sms-ben a mobilunkra küldött) kódot és a szokásos jelszót egyaránt kéri.

Változtassuk meg rendszeresen a jelszavainkat.

Ez jelentősen csökkenti annak az esélyét, hogy aktív jelszavunk megtalálható legyen egy ellopott adatbázisban. A legfrissebb kutatások szerint ezek az adatbázisok gyakran tartalmaznak elavult jelszavakat, vagy régen nem használt fiókokhoz tartozó jelszavakat.

Hét tipp, hogy ne szivárogjanak ki adataink a felhőből
Egyáltalán nem újdonság, hogy személyes vagy érzékeny üzleti adatok szivárognak ki a nyilvános felhőtárhelyekből. Azonban vannak módszerek arra, hogy megakadályozzuk, hogy minden titkunk napvilágra kerüljön.

Használjunk egyedi, összetett jelszavakat.

Ez azt jelenti, hogy használjunk vegyesen betűket, számokat és speciális karaktereket, a jelszó álljon legalább 8 karakterből (az ideális jelszó 15 karakter hosszúságú), és ne szerepeljen benne személyes információ (például házastársunk vagy kutyánk neve és hasonlók) vagy bármely értelmes szó, amely egy szótárban megtalálható. Rendkívül fontos, hogy ugyanazt a jelszót ne használjuk több fióknál. Ha egy szolgáltató cég adatlopás áldozatává válik, és a felhasználónevünk, valamint a jelszavunk a bűnözők kezébe kerül, ugyanazokkal az azonosítókkal hozzáférhetnek a többi online fiókunkhoz is. (Itt találja tanácsainkat, hogyan válasszunk olyan jelszót, ami tényleg véd is.)

Ha nem tudunk megjegyezni több, bonyolult jelszót, fontoljuk meg egy jelszókezelő program telepítését. Ez eltárolja a jelszavakat, amelyek eléréséhez csupán egyetlen mester jelszót kell megjegyeznünk. Egy másik megoldás, hogy feljegyezzük a jelszavakat, esetleg „kódolt” formában. Ezt a feljegyzést azonban olyan helyen tartsuk, ahol más nem tud hozzáférni, és ne legyen laptopunk, tabletünk vagy okostelefonunk közelében sem. Ha ugyanis ezek elvesznek vagy eltulajdonítják őket, a tolvaj minden, velünk kapcsolatos információhoz hozzá fog férni, és ellophatja online identitásunkat.

Ügyeljünk a gyanús jelekre!

Figyeljünk oda a fiókjainkat érintő gyanús tevékenységekre, és azonnal lépjünk kapcsolatba a szolgáltatóval, ha ilyet tapasztalunk.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek