Ingyen elérhető tankönyvből tanulhatjuk az IT-biztonságot

2017. június 28. szerda - 18:00 / piacesprofit.hu
  •    

Az IT-biztonsági alapismereteket átfogóan ismertető könyvet elektronikus formában a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) teszi hozzáférhetővé.

A könyvet az NJSZT korábbi tananyaga alapján, annak teljes körű aktualizálásával, a legújabb szempontok és trendek figyelembevételével készítették el olyan, felhasználói, hangsúlyozottan nem informatikai tudásra építő nézőpontból megvilágítva a témát, amely szemléletformáló módon segíthet az eszközök által kiszolgált rendszerek és adatok biztonságának megőrzésében. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen alakult Kiberbiztonsági Akadémiával való együttműködés eredményeként az egyetem hivatalosan a letölthető tananyagai közé sorolja a kötetet.

Itt az ideje komolyan venni az online banki kibertámadásokat
A Kaspersky Lab legújabb jelentése a kiberfenyegetésekről rávilágít a pénzügyi szektort megbénító online banki szolgáltatásokat érintő incidensekre, amely szerint átlagosan körülbelül 4,8 milliárd forintos (1 754 000 dolláros) veszteséggel kell szembesülniük a bankoknak.

Az IT-biztonság közérthetően a napjainkban egyre gyakrabban előforduló és megfelelő gondossággal elkerülhető problémákat és ezekkel összefüggő kérdéseket foglalja össze, például: rosszindulatú szoftverek, e-mail fenyegetettségek, kártékony programok és botnetek, mobileszközök fenyegetettségei, zsarolóvírusok (ransomware), hozzáférés-védelem, WiFi eszköz biztonsági beállításai. A kiadvány azt a célt szolgálja, hogy mindenki, különösebb kötöttség nélkül áttekinthesse a veszélyeket és a „kockázatokról és mellékhatásokról” ne kelljen nem várt események bekövetkezése után tájékozódnia.

„Úgy gondoljuk, hogy az „IT biztonság közérthetően” tanulmányozása nemcsak az egyéni felhasználóknak, civileknek, de a munkahelyi közösségeknek, munkáltatóknak is hasznos lehet – mondta Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója. – A kötetben összefoglalt ismeretek nemcsak arra alkalmasak, hogy a napi gyakorlatban segítsenek elkerülni a rendszereknek sérülést okozó hibákat, hanem arra is, hogy az ECDL informatikai biztonság moduljának tankönyvéül szolgáljanak. Biztosak vagyunk abban, hogy az ECDL-be belépő felhasználók által az egész ország digitális írástudási szintje is radikálisan javul. A digitális írástudáshoz pedig ma már nélkülözhetetlen az informatikai biztonságtudat is” – tette hozzá Alföldi István.

„Miután a gazdasági életben a legnagyobb értéket ma az információ képviseli, véleményünk szerint az IT-biztonsági alapismeretek és fogalmak ismerete legalább annyira fontos, mint a gazdasági alapismereteké. Ezért is álltunk a kezdeményezés mögé, és támogattuk a tankönyv megjelenését” – hangsúlyozza Gulyás Péter, a könyv kiadását támogató QUADRON Kibervédelmi Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.

Az IT-biztonságról szóló könyv az alábbi linkről szabadon letölthető:

njszt.hu/de/it-biztonsag-kozerthetoen

 

 

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek