Informatikus nélkül is fejleszthetünk alkalmazást

2016. április 14. csütörtök - 15:50 / piacesprofit.hu
  •    

A fejlődő vállalatok körében egyre nagyobb az igény a a gyorsan bevezethető és egyszerűen használható üzleti megoldások iránt. De ki hozza létre a hatékonyságot növelő alkalmazásokat, ha már most égető az informatikai szakemberhiány?

A rohamtempóban átalakuló piaci környezet növekvő igényt támaszt a gyorsan bevezethető és egyszerűen használható üzleti megoldások iránt. A vállalatok agilitásának hatékonyságát azonban megnehezíti az ICT piacot jellemző erőforráshiány, amelynek mértéke Magyarországon jelenleg több mint 13.000 fő.

női kéz laptopon gépel

Kép:Pixabay

Szűkülő fejlesztői kapacitás

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség és az NFM megbízásából készült, a hazai informatikus- és IT-mérnökképzés helyzetét vizsgáló tanulmány szerint az elmúlt években a jelentősen átstrukturálódott ICT szektor 122.000 főt alkalmaz, illetve további 45.000 fő dolgozik az ágazaton kívül informatikai munkakörökben. A szektor a nemzetgazdasági foglalkoztatás 4,1 százalékát, a versenyszféra 6,2 százalékát adja, és ezen belül a Shared Service Centerek (SCC), illetve a nemzetközi fejlesztőközpontok jelenleg több mint 36.000 munkavállalót foglalkoztatnak.

Ezek a dinamikusan fejlődő alszegmensek, valamint a startup vállalatok az informatikus munkaerőre koncentrált és nagy volumenű keresletet jelentenek. A szervezetek munkaerő-igénye visszafogott forgatókönyv szerint is 13.000 fő felett van középtávon, 3000 állás pedig azonnal betölthető. A jelenlegi szereplők és az új belépők 22.000 új munkahelyet, betöltött informatikai állást tudnak létrehozni a szakemberkínálat mennyiségének és minőségének emelése esetén. A bővítési tervek megvalósítása következtében, illetve az új piaci szereplők igényei miatt a tanulmány előrejelzése szerint a jövőben is folytatódik a szűkös fejlesztői erőforrások elszívása.

Új irány az alkalmazásfejlesztésben

– A drámai mértékben változó piac alkalmazkodásra kényszeríti a vállalatokat a költségek csökkentése, az üzleti eredmények növelése, valamint a fogyasztói igények kielégítése érdekében. A hatékony adaptációhoz pedig új struktúrák és módszertanok kialakítására van szükség, amelyben az agilitás kulcsszerephez jut az üzletmenetet támogató informatikai megoldások terén is. A piaci igények és a rendelkezésre álló alkalmazásfejlesztői kapacitás képzeletbeli ollója azonban egyre nyílik, így elengedhetetlen olyan új technológiák használata, amelyek fejlesztői kompetenciával nem rendelkező szakembereket is képes bevonni az egyedi üzleti alkalmazások kialakításába – mondja Kovács Péter az Oriana ügyvezetője.

– Az alkalmazásszállításba bevontuk a nem feltétlenül technológiai képzettségű szakértőket és az üzleti döntéshozókat is. Az új technológia lehetővé teszi, hogy a tanácsadók is fejlesszenek szoftverkomponenseket. Ez támogatja az üzleti affinitás növelését a fejlesztői kapacitás csökkentése mellett. Másfél hónap alatt tudunk kiképezni új munkatársakat, akik azonnal bevethetők az egyedi üzleti alkalmazások megvalósításában – tette hozzá Basa Richárd, az Oriana operatív igazgatója.

Agilis felhasználókra tervezve

Mérettől függetlenül szinte minden vállalatra jellemző például, hogy az üzleti adatok és üzleti logika tárolására még mindig nagyon nagy részben az ismert és elterjedt Excel táblázatkezelőt használja. Ez az adatvagyon megbízható kezelésében ez azonban óriási kihívást jelent. Ezek az állományok egy új platform segítségével áttölthetők egy olyan alkalmazásba, amely segítségével az így létrejött adathalmazokból alkalmazások építhetők fel, és a korábban csak Excelben elérhető információhoz a weben is hozzá lehet férni. Az adatbázisból a megszokott Excel funkciókat és megjelenítést használva a felhasználók gyorsan elvégezhetik a számításokat és elemzéseket.

A felületen az alkalmazások összeállításának 30-40 százaléka elvégezhető, amit grafikus megjelenítés és automata kódgenerálás támogat, így használatával lényegesen leegyszerűsödik a tervezés és fejlesztés. A munkafolyamatok „drag&drop” támogatással hozhatóak létre, miközben a hozzájuk tartozó XML állományok a háttérben automatikusan készülnek el. A megrajzolt folyamatábrák egyértelműen jelzik a felhasználók számára az egyes folyamatok állapotát és az azokkal kapcsolatos tennivalókat. A felületen létrejött folyamatok pedig bekerülnek az alkalmazásokba, azonnal használhatóak, és a tesztelő felületen a valós működési logika azonnal kipróbálható.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor