Indul a nyaralás, frissítsük fel a számítógépet is!

2016. július 09. szombat - 18:00 / piacesprofit.hu
  •    

A számítógép ma már az egyik leginkább nélkülözhetetlen munkatársunk, így ha nyaralni indulunk, gondoljunk arra, hogy egy kis felfrissülés a számítógépre is ráfér! Mondjuk ne rendeljünk neki is Pina colada koktélt (főleg ne próbáljuk meg megitatni vele!), de legalább áramtalanítsuk és tisztogassuk meg. Elsőre ez is elég!

Persze, nem csak ilyenkor érdemes foglalkozni kedvencünkkel, fontos a mindennapi gondoskodás. Erről már írtam korábban is. Különösen igaz ez akkor, ha belegondolunk, a rendszeres karbantartással nem csak a bosszúságtól óvhatjuk meg magunkat, de elkerülhetjük a költséges meghibásodásokat is.

A számítógéphez tartozó perifériákat is érdemes néha áttakarítani, még akkor is, ha a laptopok elterjedésével egyre kevesebb ilyen eszközt használunk. Egeret még a laptopokhoz is gyakran használunk, nem beszélve az olyan kiegészítőkről, mint a nyomtató,scanner, router, modem, stb. Ezeket az eszközöket a rendszeres otthoni vagy irodai takarítás alkalmával mi is áttörölgethetjük, így eltávolítva a port a környezetünk is egészségesebb marad.

Más kérdés azonban az asztali számítógép vagy laptop belseje, ezekhez ugyanis érdemes már szakértő segítségét igénybe venni. Mindenkinek van olyan kocka ismerőse, aki számítástechnikát tanul, vagy már kiskora óta szereli a számítógépeket, (hiszen Magyarországon mindenki ért a számítógépekhez az építkezéshez és a focihoz!) de sajnos mindenki hallott olyan történeteket is, amikor ez az ismerős porszívóval állt neki gépet takarítani! Na az bizony már nem követendő példa!

számítógépes drót, gép nélkül

Kép:Online Office

A modern eszközöknek rendszeres karbantartásra van szükségük, legalább évente. A gépeket szakértő módon szét kell szedni, majd össze is kell tudni rakni. Nem árt, ha a takarítást elvégző személy tisztában van, melyik alkatrész sérül meg könnyen és melyikhez szükséges kicsit határozottabb erőt kifejteni. A legjobb alkalom a nyár időszak. Ilyenkor az IT cégek sincsenek annyira leterhelve, ráadásul rajtuk kívül mindenki a foci EB-t vagy az Olimpiát nézi.

Otthoni és vállalati felhasználás, mikor kell szakértői segítség?

Tévhit, hogy az otthoni körülmények között nem kell számítógépet takarítani, és az is tévhit, hogy egy átlagos felhasználónak nem éri meg szakértői segítséget kérni. A számítógépes alkatrészek ára egészen felhasználóbarát, viszont a gépeken tárolt adatok soha nem látott értéket képviselnek, elég csak az olyan fontos események képeire és videóira gondolni, mint egy kisgyermek születése.

Vállalati körülmények között pedig egész egyszerűen nem engedhető meg a számítógépek leállása, hiszen az üzletmentben sem lehet leállás! A mai, modern világban olyan szakértőkre van szükség, akik bármikor elérhetőek, meghallgatják az ügyfelek problémáit, és képesek gyorsan és hatékonyan beavatkozni, ha baj van. A jó szakértő olyan kincs, akit meg kell becsülni, s aki önmaga is megbecsüli a hűséges ügyfeleit!

A következő részben arról lesz szó, hogy mely területek azok, melyek mind az asztali számítógépekben, mind a laptopokban a leginkább ki vannak téve a szennyeződéseknek, s melyekhez mindenképpen érdemes szakértőt felkérni.

Virág Levente
Online Office

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek