Indítsa újra, ezt javasolja az FBI

2018. június 13. szerda - 08:07 / piacesprofit.hu
  •    

Indítsa újra a routerét! Az FBI ezt javasolja a feltehetően orosz hackerek által terjesztett VPNFilter nevű vírus megfékezéséhez. Az ESET szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb tennivalókat a kisvállalkozások és az otthoni felhasználók körében alkalmazott routerek kapcsán.

Az elmúlt napokban kiderült, hogy a kártevő hatása sokkal kiterjedtebb, mint korábban gondolták. Az eddig ismert fertőzött eszközök mellett további 56 modellről és 5 új gyártóról derült ki, hogy érintett, és még több bejelentés várható. Így bármilyen eszközzel is rendelkezünk, akár a listán van, akár nem, érdemes a szakemberek által javasolt lépéseket megtenni (kivéve, ha az internetszolgáltatónk biztosított minket arról, hogy eszközeink nem érintettek).

A szakemberek azt tanácsolják, hogy indítsuk újra a routert – kapcsoljuk ki, várjunk 30 másodpercet, majd kapcsoljuk be újra! Ez segít felülkerekedni a rosszindulatú programon.

pixabay.com

pixabay.com

A fenyegetés elsősorban a kis irodai és otthoni (small office and home office – SOHO) routereket érinti.

Érdemes tudni, hogy az újraindítás nem egyenlő a visszaállítással (reset). Utóbbi törli a konfigurációs adatokat és visszaállítja a routert a gyári alapértékekre. Ne állítsuk alaphelyzetbe az útválasztót, hacsak nem tudjuk újra beállítani, és rögzíteni a konfigurációs adatokat, pl. admin jelszó, SSID stb.

Abban az esetben, ha a routert az internetszolgáltatónk nyújtja, kapcsolatba kell lépnünk a szolgáltatóval és meg kell kérdezni a tennivalókat, ha a cég eddig még nem küldött erről tájékoztatót.

További javasolt intézkedés lehet a frissítés a legújabb firmware-re, módosítsuk az alapértelmezett jelszót és tiltsuk le a távoli hozzáférést.

Mit mond az FBI a routerekről?

Az FBI szerint külföldi (feltehetően orosz) kiberbűnözők otthoni és irodai routereket és más hálózati eszközöket (pl. NAS) támadnak világszerte. A rosszindulatú programot felfedező Cisco Talos csoport szakemberei VPNFilter-nek nevezték el a kártevőt. A kód felhasználható az internetes forgalom megfigyelésére és az eszközök távoli irányítására. Megoldásként az FBI az eszközök újraindítását javasolja.

Újraindítás vagy visszaállítás?

Miért állítanánk vissza az útválasztón a gyári beállításokat, ha egy újraindítás is elég? A fertőzés esetén a VPNFilter vírus bizonyos kódjai az eszköz nem felejtő memóriájába íródnak, így ez a rész nem távolítható el egy sima újraindítással. A megmaradt kód lehetővé teszi az eszköz számára, hogy újraindulás után csatlakozzon egy webes tartományhoz és friss vírust töltsön be a memóriába.

Az orosz medve már a gépünket rágja
Az orosz katonai hírszerzés által kibocsátott kártevő programok routerek százezreit fertőzhették meg világszerte. Az FBI figyelmeztetést adott ki és javasolja: indítsuk újra a routereket, frissítsük szoftverüket és változtassuk meg a jelszavakat.

Szerencsére ezt a tartományt már az FBI felügyeli, így ha nem távolítottuk el a VPNFilter kódot a nem felejtő memóriából, eszközünk akkor is védett az új kártevők letöltésétől, azonban kérdés, hogy meddig, és milyen további problémákat okozhat a megmaradt kód.

A visszaállítás után nekünk magunknak kell konfigurálni az eszközt, beállítani az egyedi jelszavakat, konfigurációs adatokat.

A folyamatos védelem érdekében megbízható biztonsági szoftvereket kell futtatnunk minden hálózathoz kapcsolódó eszközön, mint a laptopok, számítógépek, táblagépek, okostelefonok és okos TV készülékek.

Figyelmeztetés a nagyobb vállalatoknak

Az, hogy a VPNFilter kártevő elvileg csak a kisvállalkozásokat és az otthoni eszközöket sújtja, még nem azt jelenti, hogy a nagyobb vállalatoknak nem kell félniük. Az ESET szakembereinek tapasztalata szerint néhány a listázott készülékekből valószínűleg megtalálható a nagyobb vállalati hálózatokban is, vagy csatlakozik azokhoz. Ráadásul a távolról dolgozó munkatársak is komoly problémát jelentenek, hiszen csatlakoznak a belső hálózathoz, és belépnek a szerverekre is.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor