Imádják a bécsiek BotTinát

2018. április 28. szombat - 18:07 / piacesprofit.hu
  •    

BotTina a neve a bécsi energiaszolgáltató, a Wien Energie chatbotjának. A tavaly nyáron szolgálatba álló virtuális ügyfélreferens már több mint húszezer beszélgetést bonyolított le. Aki ragaszkodik hozzá, az természetesen kérhet helyette "igazi" ügyfélszolgálatost is.

Az osztrák energiaszolgáltatók közül elsőként a Wien Energie-nek, Bécs energiaszolgáltató vállalatának lett chatbotja tavaly nyáron. A BotTinára keresztelt virtuális ügyfélszolgálati munkatárs azóta naponta 80-100 ügyfélmegkeresést válaszol meg. Ezek főként a tarifákra, a szolgáltatás megrendelésének vagy lemondásának mikéntjére, illetve a költözés esetén való teendőkre vonatkoznak.

A Wien Energie chatbotja, BotTina © Wien Energie / Springer & Jacoby

A Wien Energie chatbotja, BotTina © Wien Energie / Springer & Jacoby

Bonyolultabb kérdéseknél, vagy ha az ügyféladatokra is szükség van, egy “valódi” ügyfélszolgálatos veszi át a beszélgetést. Ez történik egyébként akkor is, ha BotTina egymás után három kérdést nem ért meg, vagy az ügyfél egyértelműen kifejezi, hogy “egy igazi emberrel szeretne beszélni”. Természetesen a chat menüjében már a beszélgetés kezdetén le lehet cserélni a virtuális ügyfélszolgálatost egy hús-vér emberre.

Lemaradhat a versenyben, aki nem alkalmaz chatbotokat
Az ügyfélszolgálatokat is érinti a mesterséges intelligencia terjedése, 2019-re komoly bevételkiesésre számíthatnak azok a cégek, amelyek nem használnak digitális ügyfélszolgálatot, chatbotokat, automatizált hívásokat.

A live-chattel szemben, ami hétfőtől péntekig, 8 és 16 óra között elérhető, BotTina a nap 24 órájában várja az ügyfelek kérdéseit, ráadásul egyszerre korlátlan számú beszélgetést tud lebonyolítani. A rendszer folyamatosan tanul: a kezdeti 2.400 helyett már 5.500 kérdést tud megválaszolni és terméket is tud ajánlani.

BotTinát a Wien Energie munkatársai fejlesztették ki a bécsi Onlim startuppal közösen. A Wien Energie több mint kétmillió embert, 230 ezer kereskedelmi és ipari létesítményt valamint közintézményt, illetve 4.500 mezőgazdasági üzemet lát el elektromos árammal, földgázzal és távhővel Bécsben, Alsó-Ausztriában és Burgenlandban.

(eurocommpr.hu)