Így spórol nekünk a felhő konkrétan

2014. október 31. péntek - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

A felhővel kapcsolatban az egyik leggyakrabban emlegetett előny, hogy segíti a cégeket a költségek visszaszorításában. De pontosan milyen tételeket spórol meg az a vállalatvezető, aki felhő alapú megoldásokra vált? Utánajártunk.

Számos kutatás rámutat arra, hogy az informatikai kiadások visszafogása az egyik legfontosabb érv a cloud computing mellett. A RightScale felmérése szerint a felhő alapú megoldásokat már bejáratottan használó vállalatok több mint 60 százaléka tapasztal számottevő költségcsökkenést. (Márpedig a magyar vállalkozásoknak az IT-val kapcsolatban csak egy szempont számít: a költség.)

Hogy ezek a költségek pontosan melyik területen jelentkeznek (azaz tűnnek el), attól is függ, hogy milyen modellt választunk. A cégek igénybe vehetik nyilvános felhőszolgáltatók megoldásait, vagy kiépíthetnek saját felhő alapú környezetet is. A SUSE összegyűjtötte, hol spórolhatunk, ha felhőbe költözünk.

Havidíjért teljes körű megoldás

Ha egy vállalat bővíteni szeretné informatikai kapacitását, az általában komoly kiadásokkal jár, hiszen a legjobban kihasználható, korszerű hardverek rendszerint drágák. Ha viszont felhőszolgáltatást veszünk igénybe, akkor a havidíj ellenében azonnal a rendelkezésünkre áll a szükséges kapacitás, így nincs szükség nagy induló tőkére.

Mivel a szerverek nem a cégnél futnak, az energiaszámlán sem mutatkozik azok működtetési költsége, és az esetleges hibák elhárításával sem a vállalat saját informatikusa foglalkozik, hanem a felhőszolgáltató intézi a problémamegoldást. A felhőben ráadásul a vállalatok több virtuális gépet futtathatnak, mint hagyományos környezetben.

Nagy a lehetőség a felhőben, de nagy a kockázat is
A vállalatoknak ma már a korlátozott, lokális támadások mellett szervezett bűnözői csoportokkal és komplex, infrastruktúra-szintű támadásokkal is számolniuk kell, hiszen az intelligens mobil eszközök, az átjárható rendszerek és a felhő alapú megoldások – minden előnyük mellett – az eddiginél nagyobb kockázatot jelentenek.

Ha kettőt fizet, kettőt kap

A felhő előnye a költséghatékonyság mellett a rugalmasság és a méretezhetőség, amelynek köszönhetően gyorsabban lehet reagálni az új igényekre. Például abban az esetben, ha a céges webshopon promóciót futtatunk a karácsonyi időszakban, és a megszokotthoz képest két-háromszoros látogatószámot kell kiszolgálnunk. Ilyenkor egyszerűen válthatunk nagyobb csomagra a szolgáltatónál, a forgalmasabb időszak végeztével pedig ugyanilyen gyorsan visszatérhetünk az eredeti mennyiségekhez, tehát mindig csak az éppen szükséges kapacitásért kell fizetnünk.

Az idő pénz – új szolgáltatások, villámgyorsan

A kapacitás növelése mellett az új szolgáltatások bevezetése is sokkal gyorsabban zajlik a felhőkörnyezetekben, a megoldások kiválasztásakor pedig nem kényszerülünk kompromisszumokra. A legtöbb nagy felhőszolgáltatónál elérhető SUSE Linux Enterprise Server rendszerre például tízezernél is több tanúsított alkalmazás érhető el.

Csökkenő költségek ott is, ahol nem várnánk

A felhő alapú munkavégzés bevezetése nemcsak a közvetlen informatikai költségek lefaragását teszi lehetővé, hanem szélesebb körben is érezhetővé válhat a váltás jótékony hatása. Bevezethető például egy hatékonyabb távmunka, mellyel az iroda helyigényét és közvetlen működési költségeit csökkenthetjük.

A felhő alapú környezetet ugyanis távolról, akár otthonról is ugyanúgy érik el a dolgozók, mintha a cég egyik asztalánál ülnének. Ugyancsak kiváló megoldást jelenthet a felhő akkor, ha több telephelyen működő irodák, leányvállalatok rendszerét szeretnénk egységesíteni. A különféle egységek saját, olykor nem teljesen kompatibilis munkakörnyezetei helyett egyetlen, nagyméretű, virtuális irodaházzá alakíthatjuk át az egymástól akár sok ezer kilométerre levő telephelyeket.

Privát felhő, még nagyobb biztonság

Aki élni kíván a fenti előnyökkel, de biztonsági problémák miatt aggódik, vagy testre szabott megoldást szeretne, az dönthet a privát felhő mellett. Ennél a konstrukciónál csak az adott vállalat szolgáltatásai futhatnak a magánfelhőben, nem kell más ügyfelekkel együtt osztozni a teljesítményen és erőforrásokon.

Attól, hogy kicsi, még lehet profi
A mikrovállalkozásoknak éppen annyira, ha nem még inkább szüksége van a lehető leghatékonyabb infokommunikációs szolgáltatásokra, mint nagyobb versenytársaiknak, csak éppen arra általában kevesebb forrást tudnak elkülöníteni. A szolgáltatásként igénybe vehető szoftverek, webes alkalmazások kiváló megoldást nyújthatnak számukra.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor