Így lehet hatékonyan kezelni az adatrobbanást

2016. augusztus 04. csütörtök - 08:11 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Napjainkban a vállalatoknak folyamatosan növekvő, óriási mennyiségű adatot kell tárolniuk, és ezt jellemzően egyre zsugorodó keretből muszáj megoldaniuk. Ezt a kihívást a cégek nem tudják megkerülni, hiszen a versenyképesség megőrzéséhez a legtöbb szektorban elengedhetetlen a termékekhez és szolgáltatásokhoz, valamint az ügyfelekhez kapcsolódó adatok megőrzése, feldolgozása és kezelése.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A legtöbb vállalatnál óriási mennyiségű adatot tárolnak, ennek azonban mindig csupán egy töredékét használják aktívan, a fájlok nagy részét mindössze a megőrzés és a későbbi visszakereshetőség miatt tartják a vállalati tárhelyeken. A kihívás az adattárolás optimalizálásában az, hogy nehéz megállapítani, mely dokumentumokat fogják használni a vállalat alkalmazottai a közeljövőben, és melyekre nem lesz szükség az elkövetkező időben. Az is nehezíti a dolgot, hogy a tárolórendszerek teljesítménye a sebességüktől függően változik, ezáltal a lassabb meghajtókon tárolt adatok elérése, megnyitása és szerkesztése is hosszabb ideig tart. A gyorsabb tároló természetesen többe is kerül, ezért a legtöbb vállalatnál úgy gondolják, szükségtelen mindent a nagyobb teljesítményű meghajtókon tárolni. Különösen azokra az adatokra igaz ez, amelyeket nem használnak gyakran – és a vállalatoknál gyűlő adatok fele anélkül foglalja a helyet, hogy bárki is megnyitotta volna.

Érdemes tehát elkülönítve tárolni az adatokat attól függően, hogy milyen sűrűn használják azokat. A megközelítést egy ideje már alkalmazzák azokon a helyeken, ahol sokat számít a költségoptimalizálás. Ennek szellemében a legfontosabb adatokat valamilyen gyorsabb és ezzel együtt drágább eszközön tárolják, míg a kevésbé lényeges információk számára valamilyen költséghatékonyabb megoldást választanak, például egy szalagos biztonsági mentést. Ilyen esetekben azonban mindig az informatikai szakembereknek, illetve a döntéshozóknak kell megítélniük, hogy mely típusú fájlokhoz melyik tárolót rendelik hozzá – hívták fel a figyelmet a SUSE szakértői.

Adatkezelés szabályosan – a legfontosabb tudnivalók
Vállalkozóként könnyű elveszni a jogszabályok erdejében – elhanyagolt terület ezen belül az adatkezelésre vonatkozó szabályok betartása. Pedig ha nem figyelünk, tetemes bírságot is kaphat a cég. Összeszedtük, mi az, amire mindenképpen figyelni kell!

A szoftveralapú tárolás segítségével alacsony költségek mellett oldható meg nagyobb adatmennyiségek tárolása is, különösen olyan megoldásnál, amely magában foglalja a gyorsítótár-rétegzési (cache tiering) technológiát. Ennek köszönhetően a megoldás automatikusan a nagy teljesítményű és nagy sebességű gyorsítótárba helyezi az aktív adatokat, majd ezután monitorozza, hogyan használják ezeket. A gyakran megnyitott fájlokat ott tartja a gyorsítótárban, míg a ritkábban használt információkat a lassabb eszközökre helyezi át. Így elég csupán kisebb mennyiségű, nagy teljesítményű erőforrást kijelölni gyorsítótárnak ahhoz, hogy gyorsabban és hatékonyabban elérhetők legyenek a leggyakrabban használt adatok.

A szoftveralapú tárolási megoldás esetében ráadásul rendkívül egyszerű a rendszer bővítése és az új elemek üzembe helyezése. A technológia képes elkülöníteni a tároláskezelést és a tárolásvirtualizációt a fizikai hardvertől, ezáltal általánosan elérhető szerverek és lemezmeghajtók használatával építhető ki költséghatékony tárolási rendszer. A korszerű tárolási rendszer így hathatós segítséget kínál a vállalatok számára az adatrobbanás kezelésére.

Ez lenne a big data hátulütője?
Még a csapból is a big data nagyszerűségét hozsannázó elemzések folynak. A gyakorlati szakemberek azonban egyre többször figyelmeztetnek arra, hogy az adat mindenhatóságát hangsúlyozó megközelítések elfednek egy nagyon fontos kérdést: az adatminőséget.