Hogyan irtsunk Facebook vírust?

2016. április 08. péntek - 18:30 / piacesprofit.hu
  •    

A vírusok elleni küzdelem a mindennapok része – most már a digitális világban is. Szakértőnk segít, hogy hogyan védekezzünk ellenük ahelyett, hogy „lábon kihordanánk” a betegséget.

Az emberi élet része a baktériumok és vírusok elleni folyamatos küzdelem. Sajnos az idők folyamán ez mit sem változott (valószínűleg nem is fog…). Csupán a világunk terjedt ki jelentősen. A technikai vívmányok megjelenésével együtt találkozhatunk ezek betegségeivel is. (Az első számítógépes vírus épp év elején lett 30 éves.) Ki ne használna manapság okos telefont, közösségi médiát. A vírusok ide is bejelentkeznek, nincs mese, ezen nem tudunk változtatni. Hogy mit akarnak? Első sorban az adatainkat és az ismerőseink listáját, amin továbbterjedhetnek.

A legelterjedtebb közösségi oldalon, a Facebookon is nap, mint nap találkozunk ezzel. Sajnos kevesen veszik észre, és mint egy kisebb megfázást, lábon kihordják… azaz terjesztik tovább.  Pedig lehetne tenni ellene.

Sapka, sál, körültekintés

A legegyszerűbb módja egy betegség legyőzésének, ha nem kapjuk el. Igyekezzünk védekezni a vírusok ellen: szedjünk vitamint, figyeljünk a táplálkozásunkra… azaz csak megbízható programokat telepítsünk, ne osszunk meg mindenféle ismeretlentől posztot, ne akarjunk minden érdekesnek tűnő játékfelkérést elfogadni, és ne adjunk hozzáférést bármilyen programnak az adatlapunkhoz. Ez olyan mintha meztelenül mennénk ki -20 fokba úgy, hogy nem eszkimóból vagyunk.

Nyilván mindenkit érdekel az troll (vagy indián vagy neve, de érdemes mérlegelni, hogy elég fontos-e ez, és az ehhez hasonló számtalan másik csali, hogy hozzáférést adjunk az adatlapunkhoz. ( Az én nevem egyébként Kuzamijo…)

facebook vírus

Kép:PP

Ha gyógyulni kéne

Na de mi van, ha már megfáztunk és szeretnénk gyorsan meggyógyulni. A receptet most meg tudom adni, de kiváltani senki helyett nem tudom. Lássuk, mit kell tenni!

Először is töröljünk minden alkalmazást a Facebookon. Mégpedig az alábbi módon: lépjünk be a közösségi oldalra, navigáljunk a Beállítások menühöz. A bal oldali listában az Alkalmazások fülre nyomjunk egy emberes kattot, majd az összes olyan alkalmazást, amelyet látunk a listában, az X-re kattintva távolítsuk el. Tényleg mindet!  Legyünk könyörtelenek, ne bízzunk senkiben! ( Ez amúgy egy nagyon hasznos tanács az élet más területein is … )

Sajnos a böngészőnktől is meg kell válnunk. Hogy miért van erre szükség? A böngészők sok információt eltárolnak rólunk, szokásainkról. Sajnos ebbe is bele tud férkőzni az ellenség. Szedjük le mindet, amivel valaha megnyitottuk a Facebookot (Firefox, Chrome – az Explorert nem kell erőltetni, …J). Ne felejtsünk el letölteni előtte egy telepítő programot, hogy később újra tudjuk telepíteni őket!

Nyissunk meg valamilyen fájlkezelőt (akár a Windows sajátját), és keressük meg a böngészőnek megfelelő mappát a Felhasználók (angol Windows esetén Users) mappában. Ennek leggyakoribb útvonala a C:\Users\atefiókodneve\AppData\Local. Itt kell letörölni a böngészőnek megfelelő mappát, hogy a maradék letöltött és konfigurációs fájlok is menjenek a levesbe. Ha Firefoxot használunk, a Mozilla mappát kell keresni, Chrome esetén a Google-t, és így tovább. Nagy, határozott DEL gomb. Nincs kegyelem.

Elméletileg készen vagyunk! Futtathatunk még valamilyen tisztító programot, ami a maradék szemetet is összeszedi a gépedről. Ennek a befejeztével jöhet az újraindítás, és a böngésző(k) újratelepítése. Ha megvagyunk mindennel, a legfontosabb jó tanács, hogy tanuljunk a hibáinkból, szedjük a vitaminokat és vegyünk fel valami jó vastag kabátot, mondjuk egy megbízható antivírus programot …

Ha elakad, bátran írjon!

Eiler Attila
Online Office Kft.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek