Hiába félünk a felhőtől, egyértelműen elkerülhetetlen

2012. augusztus 09. csütörtök - 12:27 / piacesprofit.hu
  •    

Egyre nő a számítási felhő szerepe az üzleti alkalmazások esetében. Előrejelzések szerint 2014-re az adatközpontok számítási kapacitásának több mint 50 százaléka felhőalapú lesz és annyi adat kering majd a felhőben, mintha a bolygó összes lakója négy napon át HD minőségű videókat nézne.

 

Kép:PParchív
Kép:PParchív

Ugyanakkor azonban sok számítástechnikai szakember számára jelent kihívást, hogy a meglévő infrastruktúra keretei között hogyan helyezhetik át az alkalmazásokat a felhőbe. A 2012-es Cisco Global Cloud Networking Survey felmérés szerint az alkalmazások számítási felhőbe történő áthelyezésének a kulcsa a hálózat fejlesztése, de a válaszadók jelentős része nevezte meg előfeltételként a virtualizált adatközpontot vagy a felhőszolgáltatóval való szolgáltatásiszint-megállapodást is.

Jelenleg az informatikai döntéshozók mindössze 5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy sikerült az alkalmazások legalább felét áthelyezni a felhőbe. 2012 végére ez az arány várhatóan jelentős mértékben emelkedik, azaz addigra minden ötödik (20%) informatikai vezető az alkalmazások több mint felét a számítási felhőbe helyezi át. A válaszadóknak ugyanakkor közel háromnegyede (73%) állította, hogy elegendő információval rendelkezik egy privát vagy nyilvános számítási felhő kialakításához, ugyanakkor a többség (76%) tart a számításifelhő-alkalmazások biztonsági kockázataitól. (Valóban komoly a kockázat, megfelelően kell védekezni ellenük. Itt olvashatja tanácsainkat, hogy mit érdemes mérlegelni, mielőtt áttérnénk a felhőre.)

Mit tegyünk a felhőbe?
Ha csupán egyetlen alkalmazást helyezhetnének át a felhőbe, a legtöbb válaszadó (25%) az adattárolást választaná. Második helyen (20%) a válaszadók a HR-, az ügyfélkapcsolati, a szállítólánc- és a projektmenedzsment-rendszereket említették. Ezeket követték az e-mail (16%) és a csoportmunka-megoldások (15%).

A következő három évben a hazai IT részlegek munkáját leginkább befolyásoló tényezők a költségcsökkentés (58%), a biztonság növelése és a kockázatkezelés (46%) valamint az alkalmazások és az adatok mennyiségének növekedése (41%), azaz olyan területek, amelyekre a virtualizáció és az egységes adatközponti környezetek megoldást jelenthetnek.

A virtualizáció szele kétségkívül elérte a cégek jelentős hányadát: 68%-uknál valamilyen virtualizációs kezdeményezés már folyamatban van, ebből 4% pedig rövid távon megvalósul. A virtualizáció nem meglepő módon leginkább a szervereket érinti (58%), míg az egyéb lehetőségek (hálózat-, munkaállomás, alkalmazás- és adattárolás-virtualizáció) jóval kisebb, 3-6% közötti arányban jelent meg. A magyar vállalatok elsősorban költségcsökkentésre használják a felhő  alapú informatikai megoldásokat.