Kicselezik a robotok a szűrőt

2017. november 01. szerda - 16:06 / piacesprofit.hu
  •    

Jól ismertek a furcsa rajzú  betű-szám kombinációk, amelyeket be kell írnunk, hogy bizonyos internet-portálokra bejuthassunk. Céljuk, hogy megállapítható legyen: ember, vagy robot akar belépni. Ám van már szoftver, amely ezt ki tudja cselezni.

Kutatásaik sikeréről egy kaliforniai startup, a Vicarious munkatársai számoltak be a Nature hasábjain. A robotszűrő kódok, az úgynevezett  “captscha”-k számítógéppel  való megfejtése népszerű “sportnak” számít a fejlesztők között. Egy kísérlet akkor számít sikeresnek, ha száz feladat közül egyben a gép meg tudja fejteni a pixeltömegben elrejtett kódot.

youtube.com

youtube.com

A Vicarious embereinek ezzel szemben szoftverükkel sikerült a Paypal esetéban a  kódok 57, a Google-nál azok 67 százalékát megfejteni. Az eredmény értékeléséhez tudni kell, hogy az emberek sem oldják meg száz százalékban ezeket a “rejtvényeket” – a Google-nál például 87 százalékos az arány.

Rommá verte a mesterséges intelligencia a világ legjobbját
„Mágikusnak” minősítette a go-játékosok amerikai szövetségének elnöke az új számítógépes programot, amely mesterséges intelligenciája alapján sokkal sikeresebb az ősi táblajátékban, mint bármely ember. A gép tavaly fölényesen megverte Lee Sedolt, a világ egyik legjobb go-játékosát.

A kaliforniai kutatók azzal jutottak célhoz, hogy modellezték az emberi agy működését: abban egy idegvezeték ismeri fel a felületeket,egy másik a körvonalakat, és a kettő kapcsolódása alapján ismerjük fel a jeleket. A hasonlóan programozott komputer is így oldja meg a feladatot.

Szakértők szerint várható, hogy az oldalaik biztonságán őrködő cégeknek előbb-utóbb új módszereket kell találniuk, hogy megakadályozzák robotok belépését. A Vicarious-tól – egyelőre – nem kell tartani, a fejlesztők leírták ugyan módszerüket, de a teljes szoftvert lakat alatt tartják.

A cégben nagy fantáziát látnak, támogatóik közé tartozik Marc Zuckerberg, a Facebook tulajdonosa és az ABB konszern.

(Science, Neue Zürcher Zeitung)

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek