Hackertámadás érte a német kormányt

2018. február 28. szerda - 18:11 / kfarkas
  •    

Sajtóértesülések szerint sikeres hackertámadás érte az eddig biztonságosnak hitt német kormányzati hálózatot. A bűnözők akár egy éven keresztül is felfedezetlenül tevékenykedhettek a Külügyminisztérium és talán a Védelmi Minisztérium gépein is.

A DPA német hírügynökség információi szerint kibertámadás érte Németországot. Az ügynökség információi szerint a német Külügyminisztérium és a Védelmi Minisztérium hálózata volt érintett. A Sueddeutsche Zeitung szerint a támadás a Külügyminisztérium hálózata ellen sikerrel is járt.

Mindkét forrás szerint a német titkosszolgálat decemberben ismerte fel a támadás tényét, a sajtóértesülések szerint a támadók valamilyen kémszoftvert juttattak a német kormányzati hálózatra és valószínűleg adatállományokat is sikerült megszerezniük. A feltételezések szerint csaknem egy éven keresztül felderítetlenülés zavartalanul tevékenykedett az orosz hackerekből álló csoport, az APT28, az eddig biztonságosnak hitt kormányzati hálózat(ok)on.

Az APT28 kiberterroristái nem először támadtak német kormányzati intézményeket, őket sejtik a Bundestag (a német parlament) elleni 2015-ös hackertámadás mögött is.

A vállalatok fele tejesen védtelen a kibertámadásokkal szemben
A szervezetek több, mint 50 százaléka nem rendelkezik anti-exploit technológiával, ami azt jelenti, hogy az adatlopások és a WannaCryhoz hasonló összetett támadásokkal szemben védtelenek. 2018-ban komoly fejlesztésekre lesz szükség az informatikai biztonság elleni támadások kivédése érdekében.