Gyárthat bitcoint bérelt géppel, de a profit felét adja le!

2018. január 13. szombat - 10:01 / piacesprofit.hu
  •    

A kriptovaluta térhódítása folytatódik, már Kodak márkanévvel is piacra dobtak egy masinát, amivel bitcoint lehet előállítani. De a tevékenységből eredő árfolyamnyereség felét lefölözi a bérbeadó.

Szinte minden napra jut egy bejelentés, hogy egy olyan cég veti meg lábát a kriptovaluták terepén, melyről nem gondolnánk.

A Kodak persze nem adja a know how-ját ehhez a termékhez, mert a gépet a Spotlite fejlesztette és gyártja, a Kodak mindössze licenceli hozzá a márkanevét, és segít eladni a gépet.
Az eszközt a Las Vegas-i CES-en mutatták be, a technológiai szektor expóján, s a Kodak KashMiner nevet kapta. (A cash ugye készpénzt jelent, igaz, c-vel.)

A gépet két évre lehet bérelni, havi 375 dollárért (97 ezer forintért), vagyis összesen 9000 dollárért (2,32 millió forint). Vannak, akik úgy látják, hogy ez is újabb jele annak, hogy a bitcoin egy lufi, ami túl nagyra fújódott, és ki fog pukkadni.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Az egyik Twitter-felhasználó azt hangsúlyozta, hogy idővel egyre nehezebb bitcoint bányászni az ilyen masinákkal (állítólag havonta 15 százalékkal nő ennek nehézsége, ami két év alatt 300 százalék), ám a Kodak nem ad erre utaló tájékoztatást, vagyis a várható hozam kisebb lehet, mint azt a bérlők remélnék.

Új kriptovalutával nyomnák víz alá a bitcoint
Mind Venezuela, mind Oroszország elítéli a bitcoin forgalmazását, és saját virtuális fizetőeszköz bevezetését tervezik, hogy segítségével kikerülhessék az országuk elleni büntető rendszabályokat.

Arról nem is beszélve, hogy a bitcoin-termelés nagyon energiaigényes tevékenység, zabálja az áramot, ami szintén hozzájárul költséges voltához. Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász nemrég annak a vélekedésének adott hangot, hogy a bitcoint be kellene tiltani.

Az alternatív digitális pénznemek divatja valóban felpörgött. A Kodak részvényeinek árfolyama egy nap alatt 117 százalékkal növekedett, amikor a celluloid piaci háttérbe szorulása miatt néhány éve csődvédelmet kérő, majd a krízist túlélő cég bejelentette, hogy létrehoz egy saját pénznemet, a kodakcoint, amivel a fényképészeket segíti hozzá, hogy kezeljék képeik jogdíjbevételeit. A vállalat a Wenn Digital jogdíjkezelő szolgáltatással szövetkezik, mely a blockchain rendszer segítségével követi, hogy mi történik azokkal a képekkel, melyek jogdíjkötelesek, elősegítve ezzel, hogy a képtulajdonos hozzájusson az őt megillető pénzhez.

(Business Insider)

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek