Fogamzásgátló chipet ültetne a nőkbe Bill Gates

2016. február 27. szombat - 18:01 / piacesprofit.hu
  •    

Fogamzásgátló hormonokat kieresztő chip segíthetne a tudatos utód-tervezésben pár éven belül. Távirányítással lehet ki és bekapcsolni és akár 16 évig is képes működni. A technológia negyedévszázada készen áll.

terhes pocak

Tudatos döntés vagy hacker támadás eredménye?
Kép:Pixabay

A találmányt eredetileg az MIT-n (Massachusetts Institute of Technology) alkotta meg a ’90-es években Robert Langer és Michael Cima (valamint PhD hallgatójuk John Santini), akik aztán eladták a gyártás jogait a MicroCHIPS nevű startupnak. Az ötlet egyébként Bill Gates fejében is megfordult. Amikor meglátogatta Langer laboratóriumát, és megkérdezte, lehetséges-e fogamzásgátlás csippel, a MicroCHIPS-hez küldték. 2013-at írtunk ekkor. Azóta Gatesék finanszírozták a termék K+F-ét és a prototípus legyártását, a chip pedig mostanra klinikai tesztelésre készen áll.

Annyit fejlődünk a következő 20 évben, mint az elmúlt 300 alatt
A beültethető chipek, implantátumok és egyéb informatikai eszközök veszélyeire figyelmeztetett Gerd Leonhard futurológus a 4. ipari forradalom lehetőségeit elemezve. Ép emberi test nélkül a technológiai forradalom nem ér semmit, az etikát pedig nem oldják meg a gépek.

A MicroCHIPS vezetője, Dr. Robert Farra azt hangsúlyozta a BBC-nek, hogy a csipet ki és be lehet kapcsolni távirányítással, ami kedvező tényező azoknak, akik tudatosan tervezik a családalapítást. A chipet a bőr alá ültetik és az naponta 30 mikrogramm levonorgesztrel fogamzásgátló hormont bocsát ki. A hormon a csipen belül egy másik chipen belül található elzárva, s hogy ennek burkolatot kinyissák, elektromos áramot vezetnek belé, ami felolvasztja a vékony falat. A megoldás egyesíti a nanotechnológiát, a biotechnológiát, a vezeték nélkül internetet, a távirányítást és a Big Pharmát.

A technológia negyedévszázada készen áll. De csak Bill Gates támogatása és a Dolgok Internete elterjedése révén van esélye rá, hogy széles körben elterjedjen. Mivel távirányítású eszköz, ki-bekapcsolása vélhetően online, a világhálón keresztül működne. Erre enged utalni az MIT Technology Review azon megjegyzése, hogy szigorú titkosítás és erős jelszó szükséges (encryption), nehogy hackerek behatolhassanak az eszközbe és kedvük szerint adhassanak neki instrukciót. (Az okos autókat megtámadó hackerek már most is elég félelmetesek.)

A MicroCHIPS úgy tervezi, hogy 2018-ban kereskedelmi forgalomba kerülhet terméke.

 

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor