Félmillió céget támadtak már meg

2019. augusztus 02. péntek - 18:21 / piacesprofit.hu
  •    

Kutatók idén eddig 430 000 – főleg üzleti – felhasználót találtak, akik olyan rosszindulatú szoftverek célpontjaivá váltak, melyekkel pénzügyi adataikat, kriptovalutáikat és web-money adataikat próbálták ellopni.

A pénzügyi vírusok, más néven banki trójai vírusok arra törekszenek, hogy pénzt és pénzügyi adatokat lopjanak, valamint a támadók számára hozzáférést biztosítanak a felhasználók és a pénzügyi intézetek eszközeihez és gépeihez is.

Az ilyen fenyegetések igen gyakoriak, mivel a pénz a legjelentősebb motiváló erő a kiberbűnözőknek és csalóknak. A Kaspersky adataiban szereplő hasonló veszélyek új mintái folyamatosan emlékeztetnek arra, hogy

a pénzt kicsikaró vírusok aktívak és rendkívül veszélyesek, főleg, ha üzleti környezetről van szó

– a legtöbb üzleti hálózat ugyanis egymáshoz kapcsolódó eszközökre épül, ha az egyik megfertőződött, akkor az egész entitást veszély fenyegetheti.

Pénzügyi vírus által támadott felhasználók száma 2018 első felétől 2019 második feléigKaspersky_Penzugyivirusok_2019augusztus1.docx

Forrás: Kaspesky

A vírusok tipikus támadási felületei a spam e-mailek és az adathalász weboldalak. Az utóbbiak általában hivatalos weblapoknak tűnnek, de valójában a támadók hozták létre a hitelesítő adatok, bankkártyaadatok és egyéb érzékeny információk ellopására. 2019 első felében a Kaspersky kutatói több mint 339 000 adathalász támadást észleltek olyan weboldalaktól, amik nagy bankok kezdőlapjának álcázták magukat.

A megelőzés a legjobb védelem
Napjainkban a zsarolóvírusok gyakrabban fenyegetnek bennünket, mint az influenzavírus: egy friss kutatás szerint tavaly a nagyvállalatok több mint fele áldozatul esett valamilyen ransomware támadásnak.

Az egyéni felhasználók esetén más volt a helyzet: az őket támadni próbáló vírusok listáját a Zbot vírus vezeti (26%), ami hitelesítési adatokat lop el, és a távoli irányítást is lehetővé teszi a támadóknak.

Szakemberek szerint általában az ünnepi időszakokat követi emelkedés, mert akkor az emberek ritkábban használják a készülékeiket, így kevésbé vannak kitéve a támadó felek fenyegetéseinek.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek