Fél év internetmegvonás illegális letöltésért?

2009. március 11. szerda - 17:25 / PP Online
  •    

A francia kormány egy új törvényjavaslata egy éves internet-megvonással büntetné azokat, akik nem hajlandók felhagyni az illegális letöltésekkel.

A héten kerül parlamenti vitára a jogszabály, amely egy új állami megfigyelő ügynökség létrehozását írja elő, a netezők adatforgalmának monitorozására. Az internet-szolgáltatók, a kiadók, a játékgyártók, és a filmforgalmazók segítségével azonosítanák, hogy ki mit tölt le. Akit rajtakapnak, először egy figyelmeztető emailt kap, és ha még egyszer lebukik, egy évig szüneteltetik az internet hozzáférését.

A terv Nicolas Sarkozy francia elnök támogatását élvezi, akit könnyen meggyőztek a kiadók és filmgyártók vezetői, hogy ezzel a francia kulturális ipart mentheti meg. Az elnök felesége, az énekes Carla Bruni is régóta ellenzi a kalózkodást, írta meg a Guardian.

A szenátus már elfogadta a tervezetet, de heves szabadságjogi viták várhatóak a parlamentben. Christian Paul, a szocialista párti fő ellenzője a jogszabálynak, attól tart, az eset precedenst teremthet tömeges megfigyelőrendszerekre az interneten, és a társadalom egészére nézve is. Egy egész generáció kriminalizálása zsákutca, tette hozzá. A szocialisták szerint az is baj, hogy nem az új technológiákkal foglalkozik a törvény, és ezért már eleve idejétmúlt.