Fél év múlva véget ér az XP-korszak, de vállalkozók megtartanák

2013. szeptember 23. hétfő - 20:49 / piacesprofit.hu
  •    

A Windows XP támogatása egy év múlva véget ér – 2014. április 8-tól a Microsoft nem nyújt támogatást a Windows XP felhasználóknak, és nem lesznek elérhetők számukra a biztonsági frissítések sem.

Jövőre már nincs több segítség az XP-használóknak – Pixabay

A 2001-ben debütált Windows XP operációs rendszer korának legsikeresebb számítógépes platformja volt, de ma, 12 évvel később már sokkal komolyabb elvárásokat támasztanak a cégek az adatvédelem, a menedzselhetőség és a szabad munkastílus tekintetében, mint akkoriban. A frissítések leállásával pedig jövőre hivatalosan is véget ér az XP-korszak.

A Microsoft a kis- és középvállalkozó (kkv) ügyfelei körében közel 500 válaszadó segítségével végzett felmérést­* az átállással kapcsolatban. A kutatásból kiderül, hogy a megkérdezettek 62 százaléka már értesült arról, hogy a Microsoft a közeljövőben megszünteti a Windows XP támogatását, és 42 százalékuk azzal is tisztában volt, hogy a vállalat emellett az Office 2003 támogatását is befejezi. A válaszadók több mint háromnegyede tudta, mindez azt jelenti, hogy az XP operációs rendszer nem kap a továbbiakban biztonsági frissítéseket.

A jólértesültség ellenére a kérdőívek elemzéséből kiderült, hogy sokan mégis ragaszkodnának a 12 évvel ezelőtti rendszerhez, egyrészt azért, mert a számukra fontos alkalmazások között vannak XP-re fejlesztettek is (48%), másrészt azért, mert költségesnek ítélik meg a migrációt (39%). Ezekre a félelmekre készülve a Microsoft számos segítséget nyújt a hazai vállalkozásoknak a modernizáláshoz. „Az átálláshoz a technikai szakemberek, üzemeltető cégek számos nyilvános tudástárt érhetnek el, az üzleti döntéshozók pedig különböző kedvezményes ajánlatok közül választhatnak. A migrálás során a kompatibilitási problémákra a Windows 8 Kompatibilitási varázslója és a modern Windows rendszereken futó alkalmazások is választ adnak” – mondta Németh Zsolt, a Microsoft Magyarország kkv-üzletág-vezetője.

A kutatás során kiderült, hogy minden negyedik válaszadó (23%) nincs tisztában azzal, hogy miért kellene váltania a támogatásának végéhez érő Windows XP-ről korszerűbb operációs rendszerre.

A vállalati igények rendezik át az infokompiacot
A vállalati ügyfelek igényei az elmúlt hónapokban erőteljesen átrendezték a telekommunikációs piacot: a távközlés egyre inkább összeforr az vállalati informatikai szolgáltatásokkal. Az elmúlt időszakban általános trenddé vált, hogy a távközlési cégek külön technológiai vállalataik keretei között kezelik háttérfejlesztési tevékenységeiket.

„Nagyon fontos tudni, hogy az XP-támogatás befejezése után az operációs rendszer nem kap többé biztonsági frissítéseket, melynek következményeként a vállalkozás jövőbeni megbízható működése nem garantálható. A biztonsági faktoron túl érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a készülékgyártók is már modern Windowsra hangolva dobják piacra termékeiket, így könnyen elképzelhető, hogy egy újonnan vásárolt nyomtató vagy lapolvasó nem képes megfelelően működni XP alatt. Egy járműiparból vett hasonlattal élve ez olyan, mintha egy cég olyan autóból álló flottát üzemeltetne, amelyhez már nem érhető el alkatrész ” – tette hozzá Németh Zsolt.

Sokan, akik még nem váltottak újabb operációs rendszerre, kedvezményes árú szoftverfrissítési ajánlat (50%) vagy egyedi laptop-vásárlási akció (21%) mellett szívesen lépnének előre a fejlettebb platformra. A Microsoft minden cégnek azt javasolja, hogy a Windows XP-t és Office 2003-at futtató eszközeiket és rendszereiket már most, azaz még időben kezdjék átállítani modern Windowsra, illetve Office 365-re, mivel az átállás annál költségesebb lehet, minél tovább ragaszkodnak az XP-hez.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor