Facebook, Myspace: óvatosságra int a pápa

2009. január 25. vasárnap - 13:24 / PP Online
  •    

XVI. Benedek nem ellenzi a közösségi oldalak működését, de a virtuális kapcsolatépítés hátrányaira is felhívta a figyelmet. A katolikus egyházfő a kommunikáció világnapja alkalmából értékelte a Facebook és a Myspace hatását az emberi kapcsolatokra.

Az emberek kommunikáció iránti alapvető vágyát elégítik ki a közösségi oldalak az egyházfő szerint, aki ugyanakkor óvatosságra int használatuk során. XVI. Benedek elmondta, hogy bár a közösségi oldalak használata elősegítheti a barátság és a megértés kialakulását, el is idegenítheti az embereket, mivel túlzott használatuk megnehezíti a valódi kapcsolatok kialakítását, és még nehezebb helyzetbe hozza azokat, akiknek nincsenek számítógépes ismereteik. A pápa jóságra, az emberi méltóság tiszteletére és a szexualitás intimitásának védelmére is felszólította az oldalak üzemeltetőit.

A katolikus egyház szeretne közelebb kerülni a számítógépeket gyerekkoruk óta használó generációkhoz, és saját Youtube csatorna bevezetését is tervezi, melynek indulását a Google és a Vatikán TV a napokban jelentette be. Az oldal tartalmát naponta frissítik majd és olasz, angol, spanyol és német nyelven is láthatóak lesznek rajta a pápai üzenetek.