Ezt is meg lehet oldani lézerrel

2017. december 03. vasárnap - 12:10 / piacesprofit.hu
  •    

Osztrák kutatók lézeres eljárással küszöbölik ki azt az autós hibaforrást, amit a jármű rázkódása okozhat. Emiatt ugyanis gyakran előfordulhatnak kapcsolódási hibák kábelek, dugaszok és kapcsolók között.

Sokméternyi kábel, kapcsolók, dugasz-csatlakozók tömege rejtik a modern autóban. A jármű rázkódása azonban előbb-utóbb megszakíthatja a legkülönbözőbb kapcsolatokat – a gyakori apró hibák felderítése, majd kijavítása azonban nemritkán nehéz. Osztrák kutatók lézeres eljárással oldják meg a problémát.

A Bécsi Egyetem Szerkezettudományi és Műszaki Logisztikai Intézetének kutató  lézer segítségével mikroszkopikus méretű mintát visznek fel a rézvezetékek végződéseire. Az emberi hajszálnál is vékonyabb különböző minták radikálisan megváltoztatják az anyag tulajdonságait, a vezetékek sokkal jobban állnak ellen a rázkódással, a használattal járó kopásnak.

Ráadásul az eljárás, amellyel ellenállóvá teszik az autók dugaszait, igen gyors és minimális költséggel jár. Az eljárást a Saar-vidék és Drezda műszaki egyetemeivel dolgozták ki, és német vállalkozás gyártja majd az új típusú dugaszokat, amelyekkel a bosszantó hibák végképp kiküszöbölhetők. (Der Standard)

Az ember és gép közötti kapcsolatok új korszaka jön
A Dell Technologies és az Institute for the Future (IFTF) által ezen a nyáron közzétett, „Next Era of Human-Machine Partnership” (Az ember és gép közötti partnerség következő korszaka) című jelentés alapján a Dell Technologies vezetőit megosztják, hogy milyen módon segíti majd elő a mesterséges intelligencia, a kiterjesztett valóság, a dolgok internete és a felhő alapú számítástechnika a szervezetek és a mindennapi élet digitális átalakulását 2018-ban.

 

 

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor