Európa felé tart a Badrabbit vírus

2017. október 25. szerda - 16:01 / piacesprofit.hu
  •    

Újabb kibertámadás érte Ukrajnát, Oroszországot és a veszély vélhetően Európa egyéb területeire is elér – hívja fel a figyelmet a Sophos.

A Bad Rabbit elnevezésű zsarolóvírus a Petya zsarolóvírus egyik fajtája lehet. Valószínűleg hamis Adobe Flash Player telepítővel terjed. A fertőzött gépről megkísérli a szervezet lokális hálózatának többi számítógépét is megtámadni. A Petyához hasonlóan a Badrabbit is titkosítja a fájlokat és dokumentumokat a fertőzött gépen, pénzt követelve a feloldásért.

hekker

Kép: Pixabay

Ehhez nem a Petya és a Wannacry által is használt ETERNALBLUE biztonsági hibát használja ki, hanem a számítógépről begyűjtött jelszavakkal és az általában használt leggyakoribb jelszavakkal próbálkozik. Mindenképpen tanácsos ezért a könnyen kitalálható jelszavakat kerülni; pl. 12345, jelszó, login, abcde!

A Sophos a következő teendőket javasolja a Badrabbit zsarolóvírus elleni legjobb védelemhez:

• Időben és gyakran frissítsen, azaz rendelkezzünk naprakész vírusvédelemmel
• Kerüljük a gyenge, könnyen kitalálható jelszavakat és helyette használjuk számból, betűből álló egyedi megoldásokat.
• Rendszeres biztonsági mentés és az aktuális biztonsági másolat külön helyen történő tárolása. A ransomware-en túl több tucatnyi oka lehet annak, hogy a fájlok elvesznek, mint például tűzeset, áradás, lopás, egy elejtett laptop, vagy akár egy véletlenszerű törlés. A biztonsági másolat titkosításával elkerülhető, hogy az adatok rossz kezekbe kerüljenek.
• Titkosítsa a biztonsági mentést

Androidon keresztül támad az új zsarolóvírus
Az ESET kutatói fedezték fel azt a DoubleLocker névre keresztelt, újszerű támadási megoldásokat alkalmazó androidos kártevőt, amely két különféle hatékony eszközt is bevet annak érdekében, hogy képes legyen sikeresen megfertőzni az áldozatok mobilkészülékeit, és pénzt zsaroljon ki tőlük. Képes megváltoztatni a PIN kódot és titkosítja a készüléken tárolt adatokat.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek