Észak-Korea állhat a brutális támadás hátterében

2009. július 08. szerda - 17:35 / ICTPress
  •    

Dél-koreai hírszerzési források szerint Észak-Korea, vagy Phenjant támogató dél-koreai csoportok állhatnak az ázsiai ország fontos weboldalait lebénító támadás mögött.

Az elnök hivatala, a védelmi minisztérium, és a nemzetgyűlés honlapjait egy rosszindulatú szoftver lehetetlenítette el folyamatos hozzáférési kérelmeivel, ami hagyományos elérést ellehetetlenítette, tette közzé Dél-Korea Kommunikációs Bizottsága. "A támadás nagymennyiségű káros forgalom generálásával operált néhány oldal ellen, lelassítva, vagy összeomlasztva azokat". Néhány kormányzati oldal és online áruház oldala még szerdán is működésképtelen maradt, és bizonyos amerikai kormányzati oldalak is elérhetetlenné váltak. A bizottság a káros szoftver terjedését próbálja elérni, és felkérte az internet-használókat, hogy frissítsék biztonsági szoftvereiket.

A koreai nemzeti hírszerzési szolgálat vezetői jogalkotók egy csoportjával osztották meg, hogy nagy valószínűséggel Észak-Korea, vagy szimpatizánsok állhatnak az akció mögött. A hírek szerint 12 ezer koreai, és 8 ezer tengerentúli számítógép fertőződött meg a támadást kivitelező szoftverrel. A hírszerzés szerint a támadás olyan szintű alapossággal volt kivitelezve, ami mögött csak egy hatalmas szervezet, illetve ország állhat. Jelenleg az amerikai hatóságokkal együttműködve folytatják a nyomozást. Dél-koreai újságok már májusban arról cikkeztek, hogy Észak-Korea létrehozott egy elektronikus hadviselésre szakosodott egységet, amely amerikai és dél-koreai katonai hálózatokba próbál betörni, bizalmas információkat gyűjteni, és zavart okozni a szolgáltatásban.

Amerikában a Pénzügyminisztérium, a titkosszolgálat, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság, és a Közlekedési Minisztérium oldalait bénították meg. Az amerikai szolgáltatás-kimaradás ügyét ismerők szerint az elérhetetlenség hossza szofisztikált támadásra vall. A források csak engedély nélkül voltak hajlandóak nyilatkozni, mert erre nem kaptak engedélyt.

Két évvel ezelőtt Észtország volt kénytelen hasonló támadást elszenvedni, ami a NATO katonai szövetséget arra késztette, hogy a jövőben felkészüljön az elektronikus hadviselésre. A Yonhap dél-koreai hírügynökség egy forrása szerint az alkalmazott kibertámadási módszerek egy része nagyon hasonlított a kínai hackerek kedvelt eszközeihez.