Értesítést küld a késő poggyászról az American Airlines is

2017. augusztus 05. szombat - 10:11 / piacesprofit.hu
  •    

Értesítést küld az American Airlines az utasoknak a mobiltelefonos alkalmazás segítségével, ha az utas poggyásza nem oda, vagy nem akkor érkezik meg, ahova annak tulajdonosa.

Az értesítés kiküldéséhez a légitársaság elsősorban a megadott telefonszámot használja, de a hűségprogramjában résztvevőket előnyben részesítik: nekik az okostelefonos alkalmazáson keresztül, push üzenetként érkezik meg a jó információt biztosan nem tartalmazó üzenet.

Amennyiben a csomag késve érkezik, akkor az üzenetben arra kérik az utast, hogy a repülőtéren vegye fel a kapcsolatot a csomagkezelővel, hogy megbeszéljék a későbbi csomagfelvétel helyszínét és idejét.

repülőgép szárnya

Kép:Pixabay

Az adatok forrása az utasfelvételi pultnál felvett adatok: a poggyász vonalkódos azonosítója, amely tartalmaz minden adatot. A mindig friss információ biztosítása érdekében a poggyászrakodás több szakaszában is beolvassák a vonalkódot, így a légitársaság folyamatosan nyomon tudja követni a feladott bőröndöt.

Az American Airlines ezzel csatlakozik a Deltához, amely a főbb repülőtereken nyomkövető rendszert fejlesztett ki, ez azonban nem vonalkód-alapú, hanem rádiófrekvenciás azonosítást használ a poggyász helyzetének azonosításához. Egy tanulmány szerint ezzel a módszerrel 99 százalékosra növelhető a kézbesítés, és ezzel 3 milliárd dollárt spórolnak meg a szektornak.

A légitársaságok az elmúlt évben milliárdokat öltek a csomagkezelő rendszerek modernizálására, hogy csökkentsék a félrekezelt, vagy nem kézbesített poggyászokat. A Lufthansa például digitális poggyászszalagot vezetett be, és a mobilalkalmazáson keresztül pontosan figyelemmel kísérhető a feladott poggyász útja.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint globálisan egy évben mintegy 4 milliárd poggyászt szállítanak a légitársaságok, és bár mindössze 0,43 százalékot tesz ki az elveszett poggyászok aránya, ezt tovább szeretnék csökkenteni. Így is 17,3 millió elveszett poggyászról van szó éves szinten. Forrás: airportal.hu

A légitársaságoknak minden esetben gondoskodniuk kell utasaik hazaszállításáról
A légitársaságoknak minden esetben gondoskodniuk kell utasaik hazaszállításáról, ez alól semmilyen körülmény, sem vihar, sem műszaki hiba nem mentesíti a cégeket – hívta fel a figyelmet a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) az MTI-nek pénteken eljutatott közleményében, miután a Ryanair ír légitársaság szerda esti Madridból Budapestre tartó járata Pozsonyban szállt le, és az utasokat a szlovák fővárosban hagyták. A FEOSZ ezért azt javasolja a fogyasztóknak, hogy minél hamarabb nyújtsák be a Ryanairnél kárigényüket, és ahhoz feltétlenül mellékeljék a kárt igazoló bizonylatokat. A Pozsonyban maradt utasok követelhetik költségeik, így például a hazaút és a teljes kifizetett jegyár megtérítését. Ha a panaszuknak nem tesz eleget a társaság, akkor a szövetség azt tanácsolja, hogy indítsanak ingyenes békéltető testületi eljárást az ügybe.