Első a biztonság: fékre léptek a robot-kocsik

2019. február 26. kedd - 20:13 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

2018 sok áttörést hozott az önjáró autók fejlesztésében – ugyanakkor ez az év katasztrofális volt népszerűsítésük tekintetében. A szakma és támogatóik most összefogva akarják megismertetni az amerikaiakkal a vezető nélküli autózás előnyeit.

Tavaly történt, hogy az Uber egy önjáró kocsija, a biztonsági okból rajta utazó „vezető” figyelmetlensége miatt, halálra gázolt Arizonában egy kerékpárját toló nőt. A Monay, az önvezető kocsik vezető gyártója, lelassította vezető nélküli taxi-hálózatának kiépítését Appendixben, miután több kocsijukat késsel, kövekkel rongálták meg. A történtek után az amerikai szenátus elhalasztotta a már előkészített törvény elfogadását, amely robot-kocsik ezreit engedte volna közlekedni az ország útjain.

önvezető autó

Kép: Bosch

Feltűnést keltett az is, amikor Elon Musk, a Tesla villanyautó gyártója, egy népszerű tv-riportműsorban kezeit magasba emelve „vezette” kocsiját. Hozzáértők megjegyezték, hogy a Tesla Model 3 nem robot-autó és a használati utasításában is benne van, hogy vezetőjének a kormányon kell tartania a kezét…

Hogyan döntsük el, ki haljon meg egy elkerülhetetlen balesetnél?
Szabályozni kell az önjáró autók működését. Hogyan döntsük el e nélkül, ki haljon meg egy elkerülhetetlen balesetnél? – tette fel a sajátos kérdést a Google vezérigazgatója.

A robotkocsik fejlesztésében érdekeltek közül sokan, köztük az Audi, a General Motors, a Volkswagen, a Toyota és a Daimler most összefogtak, hogy közösen ismertessék meg az USA-ban mind az illetékes hatóságokkal, mind a közönséggel az önjáró autók előnyeit és biztonságát. Segíti őket a vakok és gyengén látók szövetséges is: az önjáró autó ugyanis nagy jelentőségű olyanok számára, akik gyenge látásuk miatt nem kaphatnak jogosítványt.

(Forrás: The Los Angeles Times)