Életet menthet a magyar fejlesztésű segélyhívó

2018. március 02. péntek - 17:06 / piacesprofit.hu
  •    

Uniós szabályozás írja elő, hogy a 2018. március 31. után forgalomba helyezett új gépjárműveket és kisteherautókat kötelező felszerelni a GPS alapú, automata eCall segélyhívó eszközzel. Egy magyar cég uniós támogatással fejleszt gépjárművekbe utólag beszerelhető eCall rendszert hogy a használt autók sofőrjeinek is rendelkezésére állhasson a segélyhívó.

 

Az Európai Unió 2010-ben elfogadott irányelve alapján a 2018. március 31. után forgalomba helyezett új gépjárműveket és kisteherautókat kötelező felszerelni a GPS alapú eCall segélyhívó eszközzel.

Ezzel a fejlesztéssel életet menthet

Ezzel a fejlesztéssel életet menthet

Az Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft. a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel közösen olyan eCall fedélzeti eszközt és kommunikációs rendszert fejleszt az Európai Unió támogatásával, amelyet utólag is be lehet szerelni az autóba. Ezáltal az idősebb autók tulajdonosai is élvezhetik a segélyhívó rendszer előnyeit.

2000 új kutatásfejlesztési és innovációs projekt indult
Magyarországi vállalkozások mintegy 300 milliárd forint hazai és uniós támogatásból 2000 új kutatásfejlesztési és innovációs projektet indítottak 2015 óta, idén pedig újabb, összesen 61 milliárdos keretösszeggel jelentek meg pályázati felhívások.

Az eCall segélyhívó célja a halálos kimenetelű közúti balesetek számának csökkentése. Az eCall rendszer ütközés észlelése esetén a saját SIM-kártyával rendelkező készüléken keresztül automatikusan elküldi a baleset körülményeit – így a GPS-koordinátákat, a baleset idejét, az utasok számát és a gépjármű azonosítóját a 112-es hívószámra, felgyorsítva ezzel a mentési folyamatot.

A cég tervei szerint a több mint egymilliárd forintos fejlesztéssel évente 10 ezer eszközt értékesítenek. (europa.eu)