Egyre kevesebben visznek készpénzt a fesztiválokra

2012. június 08. péntek - 11:53 / piacesprofit.hu
  •    

Magyarországon évente számos nagy, kulturális, zenei és gasztronómiai fesztivál zajlik. Egy uniós támogatásból - az új Széchenyi terv keretében - most megvalósult projektnek köszönhetően, még szélesebb körben lesz elérhető az E-pénztárcához hasonló mikrofizetési megoldás.

 

Van élet kézpénz nélkül is
Svédország a világ legpénztelenebbje – legalábbis a készpénzt tekintve: a kifizetéseknek immár csupán a 3 százaléka történik bankókban és érmékben, a többi elektronikusan folyik. Az Egyesült Államokban 7, az euróövezet tagállamainak átlagát tekintve 9 százalékos a hányad. Talán azért is jár az élen Svédország, mert a papírpénz bevezetésében is úttörő volt: 1661-ben elsőként tette meg a világon. Ma viszont a legtöbb svéd városban már a buszokon sem fogadnak el készpénzt, csakis mobiltelefon révén lehet fizetni. Egyre több bolt is száműzte mára már a valódi pénzt, csakis kártyás fizetést fogad el, és jó pár bankfiók sem bajlódik bankókkal. (Itthon addig jutottunk, hogy bank helyett a párna alatt tartjuk a pénzt.)

Magyarországon évente számos nagy, kulturális, zenei és gasztronómiai fesztivál zajlik. Egy uniós támogatásból – az új Széchenyi terv keretében – most megvalósult projektnek köszönhetően, még szélesebb körben lesz elérhető az E-pénztárcához hasonló mikrofizetési megoldás, amely a nagy tömegeket megmozgató rendezvényeken egyszerű, gyors, biztonságos, nyomon követhető és költséghatékony készpénzmentes vásárlása nyújt lehetőséget.

A projekt során a Cardnet Zrt. valósította meg a POS terminálon történő rendezvénykártya fizetési megoldás szoftveres hátterét. Az uniós támogatásnak köszönhetően olyan nagy hagyományokkal rendelkező kulturális és gasztronómiai eseményen, mint az Etyeki Pincefesztivál debütált  a E-pénztárca rendezvénykártya szolgáltatás.

A megvalósuló elektronikus fizetési megoldás  rádiófrekvencián alapuló, érintőkártyás (Near Field Communication)  technológiára épül. A fesztiválkártyára pénzt tölthettek a vendégek, a feltöltéskor és vásárláskor is egyenlegközlőt kaptak a látogatók, vagyis folyamatosan nyomon követhették a felhasznált egyenlegük állását, a kártyát pedig bármikor ismét tetszőleges értékben feltölthették a rendezvény számos pontján.

A világon már egyre népszerűbb és elterjedtebb érintőkártyás technológia számos területen használható, egyebek között fizetési tranzakciók, jegyvásárlás, személyazonosítás, belépés engedélyezése, törzsvásárlói rendszerek során. A fesztiválokon és rendezvényeken pedig gyors és egyszerű kiszolgálást tesz lehetővé. Megszűnik a kereskedők számára a készpénzforgalom, a kártyaterminálok pedig minden tranzakciót rögzítenek, és ezekről igazoló szelvényt is adnak.

Eltűnhet Magyarországról a bankkártyás fizetési mód
A közeljövőben a pénzügyi tranzakcióink is mobilizálódnak, így a bankkártyás fizetési mód idővel eltűnhet a piacról. Az NFC technológia küszöbön álló térhódításával a mobiltelefonba „költözhet" a pénztárcánk, ami magasabb felhasználói élmény mellett gyökeresen megváltoztathatja majd fizetési szokásainkat is. Magyarország az elsők között indíthatja el a mobil NFC technológián alapuló szolgáltatásokat, a kereskedelmi bevezetés hazai sikeréhez pedig valóban minden tényező adott. A mobiltárca áttörést, evolúciós ugrást hozhat: nagyban visszaszoríthatja a készpénzforgalmat és leegyszerűsítheti a kiskereskedelmi tranzakciókat is. Kimutatások szerint a bankkártyák számának emelkedése 2008 óta megállt és a hitelkártyák mennyisége pedig jelentősen, 25%-al (mintegy 600ezer darabbal) csökkent. Hazánkban 0,9 darab bankkártya jut egy főre, amely elmarad az európai 1,4-es átlaghoz képest. Ezzel szemben a mobiltelefon-penetráció már 2007-ben elérte a 100%-ot, ami azt jelenti, hogy minden magyar állampolgárra egy mobilkészülék jutott, ráadásul egyre gyakrabban vásárolunk is mobiltelefonunk segítségével.