Egyre több készülékünkkel beszélgethetünk

2018. január 12. péntek - 18:06 / piacesprofit.hu
  •    

Az évek előrehaladtával nehezebb az idős embernek kapcsolók, gombok kezelése is. Ebben is segít a korszerű technika: a mobiltelefonok után szobai hangszórók is szolgálnak digitális segédként a rászorulóknak.

A Svájcban elterjedő rendszerek ugyanazon az elven alapulnak: a hangszórókban elhelyezett mikrofonok fogadják a szóbeli parancsokat – mégpedig a helyiség bármely részéből, még úgy is, ha közben szól egy rádió, vagy tv-készülék.

A parancs az internetes kapcsolat segítségével eljut az adott készülékhez, az Amazon Echo-jához, amely az Alexa nevű segéddel dolgozik, a Google Home-jához, legújabban pedig majd az Apple Homepod-jához, amely a gyártó ismert Siri hangrendszerével tavasztól lesz elérhető.

Kép: Berner Zeitung

Kép: Berner Zeitung

A segédek értékelik a kapott szóbeli üzenetet, majd kiküldik az adott berendezéshez a megfelelő parancsot. Ily módon lekérdezhetjük a pontos

Nincs messze az idő, amikor hallgatni fognak ránk a gépek
Napjainkban egyre több olyan eszköz jelenik meg, amely hangvezérléssel működik, és hamarosan eljön az idő, amikor már szinte mindegyikük hallgatni fog ránk. Ezáltal nem csak a kezünk szabadul fel, de a fejlődés azt is lehetővé teszi, hogy az egyes készülékek – és a mögöttük álló szolgáltatók – minden eddiginél mélyebben megismerhetnek minket.

időt, a sporteredményeket, az időjárást, meghallgathatjuk a híreket, vagy zenére állíthatjuk rádiókészülékünket. A segédek emellett tovább bővíthetők, ezek a kis programok lehetővé teszik például, hogy be- vagy kikapcsoljuk a világítást, kezeljük a termosztátot vagy a motoros redőnyt, napfüggönyt – és kikapcsoljuk a vasalót, ha azt véletlenül bekapcsolva hagytuk.

Az Alexába integrált telefon-szoftver megkönnyíti, hogy a magányosan élő idősek kapcsolatba lépjenek családtagjaikkal, vagy orvosukkal – a rendszer szóbeli parancsra tárcsázza a megfelelő számot. A szakértők szerint az idősek jól tudják használni az új műszaki vívmányokat, de fontos, hogy a berendezések kifogástalanul működjenek és a felmerülő hibákat a fiatalabb családtagok elhárítsák, mert az öregek erre már általában nem képesek. (Forrás: Berner Zeitung)

Info & tech
Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor