Dollármilliomos lehet, ha feltör egy Apple-gépet

2019. augusztus 13. kedd - 18:35 / piacesprofit.hu
  •    

Az Apple marketingjében mindig nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy a termékeiben elhelyezett adatok biztonságban vannak. A konszern most még többet, akár egy millió dollárt is fizet annak, aki biztonsági hibát fedez fel okostelefonjai vagy számítógépei szoftverében.

cybercrime-3528223_640

Kép: Pixabay

A nagy pénz csak annak jár, aki addig ismeretlen, a gépek iOS rendszerében emberi beavatkozás nélkül talált hibára hívja fel bizalmasan a gyártó figyelmét. Amennyiben új szoftverek próba-változataiban talál valaki hibát, 50 százalékkal nagyobb összegű jutalomra számíthat, írta Las Vegas-i jelentésében a Der Spiegel. Érdeklődők a jövő évtől különleges iPhone-okat kaphatnak az Apple-től, amelyek nagyobb betekintést engednek a rendszerekbe, mint a fogyasztók számára hozzáférhető telefonok.

Az amerikai óriáscég eddig legfeljebb 200.000 dollárt fizetett annak, aki veszélyes biztonsági hibára bukkant a termékeiben. Az új tarifák most a feladatok nehézségi foka szerint alakulnak. Százezer dollárig terjedő jutalmat kaphat, aki fel tudja törni a lezárt képernyőt, vagy egy preparált alkalmazás segítségével hozzájut a készülék használójának értékes adaihoz, illetve az iCloudon tárolt számlájához. Félmillió dollárig terjed a díj, ha a támadó a gépbe hatolva felhasználói adatokhoz jut a világhálón. Az Apple eyébként különös gondot fordít okos-telefonjai biztonságának védelmére. A vállalat 2016-ban perbe keveredett az FBI-jal, mert nem volt hajlandó szoftvert adni a hatóságnak, amellyel behatolhatnak egy gyanúsított mobiljába. A rendőrségnek végül külső hekkert kellett igénybe vennie.

Az sem igaz, hogy az Apple feltörhetetlen

Ilyen segítség persze napjainkban is hozzáférhető. Egy, a hírszerzésnél dolgozott amerikai

Felkínáljuk magunkat a tolvajoknak, aztán csodálkozunk
Az online térben, a rövid távú haszon érdekében felelőtlenül megosztott adatok sokkal védtelenebbé teszik a felhasználókat, mint gondolnák – derül ki a Kaspersky Lab új kutatásából.

szakértő szerint tévedés, hogy a Mac-gépek védettebbek a külső támadások elől, mint a Windows-szoftverrel működők. Patrick Wardle, az USA Nemzetbiztonsági Hivatala, az NSA munkatára volt. A rosszindulatú programok elhárításán, majd a titkosszolgálatok által használt módszerek fejlesztésén dolgozott. Nézete szerint hiba elfogadni az Apple érvelését, hogy Mac-gépei védettek a malware-támadások elől.

Korábban valóban kevesebb, a Mac-termékek ellen használt rosszindulatú szoftver létezett, de a hekkerek felismerték az utóbbiak által kínált lehetőségeket. A drágább Apple-gépeket ugyanis általában vezető szinten, vagy a fejlesztésnél használják a vállalatok, tehát a behatolástól több eredmény várható. Ezért az tapasztalható, hogy sok hekker, aki korábban a Windowst futtató gépek feltörésén dolgozott, most tapasztalatait felhasználva a Mac-gépek elleni támadási módszereket fejleszt ki.