Csak minden negyedik mobilos használja az internetet

2013. április 23. kedd - 19:25 / piacesprofit.hu
  •    

A 18 évesnél idősebbek 78 százalékának, nagyjából 6,3 millió felnőttnek van mobiltelefonja Magyarországon a Mediameter kutatása szerint. A tulajdonosok fele azonban csak telefonálásra, SMS-küldésre használja a készüléket.

A saját mobiltelefonnal rendelkezők aránya a 60 évesnél idősebbek között az átlagnál lényegesen alacsonyabb (59%), emellett a Kelet-Magyarországon élők (69%), a községekben lakók (72%) és az alapfokú végzettséggel rendelkezők (71%) körében is mérsékeltebb a mobiltelefonok elterjedtsége.

Az újkészülék-piac igazán élénk

A mobiltelefon-tulajdonosok háromnegyede (76%) újonnan, saját maga vásárolta a készülékét. A felnőttek több mint fele (57%) 1-2 éven belül vásárolt mobiltelefont használ.

A mobiltelefon-tulajdonosok 40 százaléka, több mint 2,5 millió felnőtt lakos, Nokia márkájú készüléket használ, 28 százalékuknak Samsung (1,7 millió felnőtt), 10 százalékuknak Sony Ericsson, míg 5 százalékuknak LG márkájú telefonja van. A mobiltelefonnal rendelkező felnőttek több mint negyedének volt okostelefonja 2013 elején (28%), ez mintegy 1,7 millió okostelefon-használót jelent.

Az új készülékek aránya 2013 elején a Samsung-tulajdonosok között volt a legmagasabb: e csoport tagjainak negyede (23%) 1 éven belül, újonnan vásárolt készüléket használt, miközben ugyanez az arány a Nokia- és a Sony Ericsson-használók körében csak 13, illetve 14 százalék.

A tulajdonosok fele csak telefonál

A vizsgálat során a megkérdezetteknek arra is választ kellett adniuk, melyik szolgáltató hálózatára kapcsolódik az általuk használt mobiltelefon. A válaszok alapján elmondható, hogy 2013 elején a saját tulajdonú mobilkészülékkel rendelkezők 44 százaléka a T-Mobile ügyfele volt, ez országosan mintegy 2,8 millió előfizetéses vagy kártyás felhasználót jelent. A Telenor (27%) és a Vodafone (27%) ügyfeleinek a száma egyaránt nagyjából 1 millió fővel kisebbre becsülhető.

Még a mosdóból is vásárolnak az okostelefonosok
Meglepő eredményeket hozott egy online kérdőíves felmérés: a hazai okostelefon tulajdonosok 40,7 százaléka tévénézés közben, 27,4 százaléka pedig a mellékhelyiségben nyomkodja készülékét.

A mobiltulajdonosok többsége, a beszélgetésen kívül, hetente többször szokott telefonján SMS-t küldeni, kétharmaduk általában havonta  készíti/néz fényképeket a készülékén (68/64%). A mobiltelefonosoknak csak alig a fele hallgat zenét  (48%) vagy készít videofelvételt (46%) a készülékén, játszani 41 százalékuk szokott.

A felhasználók 27 százaléka használja internetezésre is mobilját. Valamennyi mobiltulajdonos 13 százaléka szokott e-mailezni, 11 százaléka közösségi oldalakat böngészni, és csupán 7 százalékuk olvas internetes újságcikket telefonján – derült ki a Mediameter kutatásából. (A kutatás 2013 első negyedévében, országosan reprezentatív minta alapján, 2000 felnőtt személyes megkérdezésével készült.)

Kik azok a mobinauták?
Az elmúlt években látványosan nőtt az okostelefont használók száma, már közel 2,3 millióan rendelkeznek ilyen készülékkel. Az új ügyfelek kétharmada pedig ezeket választja. Őket mobinautáknak nevezi az Ipsos, róluk készült egy kutatás. A telefon aktív része a mindennapoknak. „Az okostelefonos vásárlást nemcsak a szükség, hanem az egyre kedvezőbb kereskedelmi ajánlatok is motiválják, illetve azt láthatjuk, hogy 2011–2012 volt kiugró növekedés a szegmensben. A legnépszerűbb alkalmazások egyértelműen a játékok, a mobinauták 70 százaléka töltött le már valamilyen játékot, második helyen pedig a navigációs, GPS, illetve közlekedéssel kapcsolatos applikációk állnak” – mondta Szilágyi Ákos, az Ipsos senior kutatási elemzője a GazdaságTV-nek adott interjújában.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek