Csak bele kell ülni, a szék minden mást megold

2018. február 03. szombat - 16:10 / piacesprofit.hu
  •    

A jövő irodaszékén nem lesznek fogantyúk, amellyel az ülés magasságát, a dőlési szöget és egyebeket szabályozhatunk. Beleülünk a polymerből készült székbe, amely magától alkalmazkodik testünkhöz és kívánalmainkhoz.

Az ötlet az amerikai Steelcase irodabútorgyártótól származik. A cégnél válogatott tervezőgárda dolgozik, vannak közöttük, akik például nukleáris meghajtású tengeralattjárók fejlesztésében vettek részt.

Ott is szerepe van a karbonnak, amelyet a széktervezők megpróbáltak irodaszék gyártásánál is hasznosítani. A kísérlet sikerült – de kiderült az is, hogy egy karbon szék több ezer dollárba kerülne, így semmiképp nem lenne versenyképes.

Kép: wired

Kép: wired

A kihívásra válaszul a Steelcase újfajta műanyagot fejlesztett ki, amelyből ugyancsak kitűnő irodaszékek gyárthatók – de csak negyedannyi költséggel, mint ha a karbon hosszú, bonyolult gyártási folyamatát alkalmaznák.

A Silq nevű irodaszéken egyetlen szabályozó fogantyú található, amellyel az ülés magasságát állíthatjuk be. A többi automatikus: beleülve a szék a testsúly alapján beállítja a megfelelő üléshelyzetet, ha hátradőlünk, hasonlóan idomul testhelyzetünkhöz.

Míg egy hagyományos irodaszék mintegy 200 alkatrészből áll, a Silq harmincegynéhányból. Az USA-ban tavasszal 970 dolláros áron kerül forgalomba, európai és ázsiai bevezetését ősszel tervezik.

(Forrás: Wired)

Lejárt az engedmények ideje
Azt mondják, az irodapiac a gazdaság tükre: ha biztonságban érzik magukat a vállalatok, ha finanszíroznak a bankok, ha szívesen települnek adott országba a külföldi cégek, megindulnak az irodaépítések is. Az elmúlt öt-hat évben marginális volumenű új irodát adtak át Budapesten
Info & tech
Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor